NavMenu

Mesna industrija "Gavrilović" otvara pogon u Čitluku - Vlasti u BiH očekuju dolazak mnogih hrvatskih investitora

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2013. 11:32
Komentari
Podeli

Hrvatska mesna industrija "Gavrilović" najavila je otvaranje pogona u općini Čitluk, ali iz njihova ureda za informiranje nema preciznijih informacija kada će investicija biti realizirana i kojih će proizvodnih kapaciteta biti njihova buduća tvornica, javlja "Večernji list".

Vlasti općine Čitluk zaprimile su iz uprave tvornice "Gavrilović" zahtjeve u kojima traže potrebna dopuštenja za otvaranje svojih pogona unutar tamošnje hercegovačke industrije mesa GIPI.

Na proizvodne pogone, koje će, nakon ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u članstvo EU, otvarati još neke proizvodne tvrtke, kako bi sa svojim proizvodima po istim cijenama zadržale poslovanje na tržištu, računaju i druge, prije svega hercegovačke općine.

Mostar se nada investiciji iz konditorske industrije "Grude kave". Tvornice duhana koje, izuzev one u Sarajevu, uglavnom bilježe gubitke, nadaju se da će "Tvornica duhana Rovinj" ući sa svojim pogonom u BiH.

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je kazao kako za hrvatske proizvode neće biti ustupaka kad ova država iziđe iz bescarinske unije CEFTA. On poziva sve hrvatske investitore "da u što većem broju ulažu u BiH", a da će oni napraviti ozračje za njihove investicije.

- Na taj bi način hrvatske tvrtke imale otvoreno ne samo tržište BiH nego i cijele CEFTA-e- rekao je Šarović.

Tvornice "Dukat", "Zvečevo", "Franck", "Kraš", "Agrokor", "Podravka-Belupo", "Atlantic grupa" već imaju proizvodne pogone u BiH, ali se bh. vlasti nadaju da će to u budućnosti biti još širih razmjera.

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH dr Duljko Hasić potvrdio mogućnost dolaska proizvodnih tvrtki iz Hrvarske na prostor BiH. Po njemu je sad stvar samo umješnosti domaćih vlasti kako će te tvrtke privući, jer ako bude komplikacija i puno administrativnih barijera vrlo lako mogu otići na tržište Srbije koja je, također, članica CEFTA-e.

- Hoće li kompanije iz Hrvatske ići kupovati već postojeće tvornice, ili će se koristiti greenfield investicijama, ostaje da vidimo. Evidentno je da bismo mi trebali tražiti da to ne bude samo prebacivanje proizvodnje, nego greenfield investicije kako bi se razvijalo i bh. gospodarstvo - ističe Hasić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.