NavMenu

Kupci u švedskom "H&M" za stare komade odjeće dobijaju 15% popusta - Recikliranjem do novih modela

Izvor: eKapija Utorak, 05.03.2013. 15:47
Komentari
Podeli

Kupci švedskog modnog lanca "H&M" od februara mogu u prodavnice ove modne kuće donositi stare stvari od tekstila, prenosi portal www.24sata.info

Kupci za staru odjeću dobijaju kupon za popust na nove stvari. Ova akcija se provodi širom svijeta, a u Njemačkoj je trenutno uključeno 80 trgovina.

Svake godine tone tekstila se baca u smeće i završava na deponijama. Međutim i do 95% ovih odjevnih predmeta se može ponovno nositi ili reciklirati, kažu u H&M-u.

- Mi našim kupcima želimo ponuditi jednostavan način da se riješe svoje stare odjeće. Dugoročno, imamo viziju da od starog ponovno napravimo novo - rekla je glasnogovornica "H&M"-a.

Ona objašnjava da će prikupljena odjeća prvo biti skladištena po trgovinama, a da će je potom partnerske kompanije prikupljati i odvoziti na sortiranje, prema različitim kriterijima. Odjeća koja je još uvijek za nošenje, prodavaće se kao rabljena roba. Tekstil, koji više nije za nošenje, biće pretvoren u krpe za ribanje ili će se koristiti za proizvodnju izolacijskih materijala.

Kritičari ukazuju da akcija nije nastala samo iz brige za životnu sredinu jer će kupci ovim biti potaknuti da dođu u trgovinu i da za nagradni popust od 15% kupe nešto novo, popust se dobija za svaku vrećicu sa starom odjećom.

Donacije odjeće u saradnji s firmama su kontroverzne, jer mnoge od reciklaže pokreću pravi posao.

- Po toni stare odjeće može se zaraditi oko 250 EUR. Zbog toga, pored firmi, u tom poslu je i sve veći broj općina- objašnjava Diter Šulc iz njemačkog Crvenog krsta.

Samo u Njemačkoj godišnje se nakupi oko milion tona stare odjeće. To znači da po kontejnerima leži 250 mil EUR.

No, ova akcija "H&M"-a je tek počela i za sada su kupci neobaviješteni, ali će se i to vjerojatno uskoro promijeniti. "H&M" je namjerno relativno neupadljivo pored dizala postavio kante na kojima piše H&M – svjesno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.