NavMenu

Na fakultetima u RS "gostuje" više od 360 profesora

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.03.2013. 15:28
Komentari
Podeli

Na javnim univerzitetima u Srpskoj zaposleno je više od 360 gostujućih profesora, od kojih pojedinci drže nastavu u dvije-tri zemlje, pa tako u jednoj sedmici ispituju studente u Banjaluci, Palama, Beogradu, a stignu čak i do Nikšića, piše Glas Srpske.

Taj dvostruki ili trostruki angažman profesora najviše šteti studentima, jer mnogi svoje profesore i ne vide više od dva puta godišnje, a nastavu im, kako ističu, drže asistenti.

- Na mnogim fakultetima gostujući profesori veoma rijetko drže predavanja, jer ne stižu od mnogobrojnih obaveza, zbog čega su najviše na gubitku studenti - rekao je predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak i naglasio da bi rukovodstvo univerziteta trebalo da omogući mladim ljudima iz RS da se po završetku studija zaposle na fakultetima, kako bi napokon imali dovoljno domaćeg kadra.

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno je angažovan 171 gostujući profesor, za čije je bruto plate prošle godine izdvojeno oko 1,8 miliona maraka, dok je za plate stalno zaposlenog nastavnog osoblja izdvojeno 25,9 miliona maraka, odnosno 15,5 miliona KM za neto plate.

Najviše gostujućih profesora na banjalučkom Univerzitetu ima na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, i to 36, zatim na Prirodno-matematičkom, gdje ih je 28, te na Medicinskom fakultetu, na kojem je angažovano 27 gostujućih profesora.

- Na Akademiji umjetnosti trenutno radi 25 gostujućih profesora, dok je na Elektrotehničkom fakultetu angažovano deset - rekao je rektor ovog univerziteta Stanko Stanić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da je na ovom univerzitetu trenutno angažovano 195 gostujućih profesora.

- Najviše gostujućih profesora angažovano je na Medicinskom fakultetu u Foči, i to 99, koji drže nastavu na završnim godinama studija iz uskostručnih predmeta, kao i na Filozofskom fakultetu Pale - kazao je Novaković.

Naglasio je da je na ostalim fakultetima i akademijama procenat gostujućih profesora ispod deset odsto, koji su uglavnom angažovani na specifičnim disciplinama na završnim godinama studija.

- Gostujući profesori su uglavnom iz Srbije i Crne Gore, a za njihove plate lani je izdojeno 1,6 miliona maraka, dok je za plate redovnog nastavnog osoblja utrošeno 18,9 miliona KM - dodao je Novaković.

"Glas Srpske" je prošle godine otkrio slučaj profesora na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Mihajla Mijanovića, koji je već 11 godina u stalnom radnom odnosu i u Banjaluci, ali i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, dok je godinu ranije javnost informisao i o redovnom profesoru na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Zoranu Đeriću, koji je istovremeno bio u stalnom radnom odnosu u toj ustanovi i direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu, gdje je takođe imao stalno zaposlenje.

Đerić je najprije dobio otkaz na Akademiji umjetnosti, ali je zatim angažovan kao honorarni saradnik i u tom svojstvu i danas drži katedru na Odsjeku dramske umjetnosti.

Revizija

Univerzitet u Banjaluci je za plate gostujućih profesora 2011. godine potrošio oko 3,5 miliona maraka, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu više od 2,4 miliona maraka, navedeno je u revizorskim izvještajima finansijskih izvještaja ova dva univerziteta, koje je uradila Glavna služba za reviziju RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.