NavMenu

Poskupila vještačka đubriva u RS - Za oko 20 KM skuplje nego u regionu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.03.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Pred predstojeću proljećnu sjetvu cijene vještačkog đubriva u BiH, za samo sedam dana, skočile su i za oko 20 KM, a poljoprivrednici strahuju da će narednog mjeseca cijene biti još više, pišu "Nezavisne novine".

Prema izjavama poljoprivrednika, cijene svih vrsta vještačkog đubriva povećane su 30%, a samo cijena kana, koji se sada najviše koristi kao prihrana pšenici, povećana je sa 62 na oko 80 KM za sto kilograma.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, kazao je da su preprodavci đubriva već tradicionalno pred početak sjetve bezobrazno podigli cijene.

- Na primjer "petnaestka" košta oko 105 KM, MAP 120, i 10: 20:30 oko 130 KM za sto kilograma. Kan je na primjer početkom prošle sedmice koštao oko 62 KM, a sada košta 83 KM. To su sadašnje cijene, a u narednih mjesec dana biće mnogo više, jer će preprodavci kako se sjetva bliži sve više podizati cijene- kazao je Hasanović.

On je naveo da ovolike cijene tjeraju poljoprivrednike da odustaju od sjetve, jer malo ljudi ima novca da uloži u sjetvu.

- Ja sam neki dan pravio kalkulaciju prema kojoj je za jedan hektar obrađene i zasijane površine potrebno izdvojiti 1.200 KM i to ako imate svoje poljoprivredne mašine, a ako nemate i morate plaćati i mašine, onda je za jedan hektar potrebno izdvojiti 1.800 KM- precizirao je Hasanović.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kazao je da je đubrivo drastično poskupjelo i što je još bitnije, cijene vještačkih đubriva su mnogo više u RS nego u regionu.

- Na primjer, subotička "petnaestka" kod nas košta oko 95 KM, a u Srbiji 67. Samo ovaj podatak najbolje pokazuje koliko naši trgovci zarađuju na nama i to sada kada su pripreme za sjetvu u jeku- ogorčen je Nikolić.

On je naveo da je i sa ostalim vrstama đubriva slična situacija i da su cijene u RS u prosjeku za 20 KM više nego u okolnim zemljama.

- Kan sada košta oko 64 KM, "petnaestka" oko 105 KM, MAP 150 KM, a "urea" oko 103 KM za sto kilograma. Cijene su već sada nepodnošljive, a do početka sjetve će sve vrste sigurno koštati blizu 150 KM- naveo je Nikolić.

On je istakao da nadležni inspekcijski organi uopšte ne kontrolišu cijene i marže i da to trgovci koriste, pa zaračunavaju maržu kako oni žele.

U poljoprivrednim apotekama u Banjaluci kažu da su cijene u svim apotekama slične i da ovakve cijene diktira trenutna potražnja.

- Cijene "petnaestke" kreću se od 104 do 109 KM, kan košta 78 KM, a "urea" oko 109 KM za sto kilograma- naveli su u jednoj od apoteka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.