NavMenu

U industrijskoj zoni u Vogošći uskoro nove fabrike i zapošljavanja

Izvor: Oslobođenje Nedjelja, 03.03.2013. 10:54
Komentari
Podeli

Industrijska zona u VogošćiIndustrijska zona u Vogošći

U industrijskoj zoni u Vogošći trenutno je zaposleno 1.000 radnika, a otvaranje novih radnih mjesta očekuje se brzo. Osim četiri predratna preduzeća u industrijskoj zoni koja se prostire na 140 hektara, otvoreno je još 51 preduzeće.

Edin Smajić, načelnik Vogošće, kaže da se uložilo mnogo truda i na pokretanju proizvodnje u novoj industrijskoj zoni.

- Nova industrijska zona je jedan mini lokalitet od 13 hektara u koji je u zadnjih desetak godina uloženo više od 6 mil KM za izuzimanje zemljišta i izgradnju komunalne infrastrukture. Mi smo 2006. godine investitorima dodijelili te lokacije, međutim, kada smo završili infrastrukturu, nastupila je kriza i ljudi su zaustavili ulaganja, tako da smo 2008. godine imali četiri objekta na 29 lokacija. Onda je od 2008. do 2010. nastupila jedna crna rupa i u zadnje dvije godine započeli smo proces u kojem smo onima koji nisu izgradili objekt poništavali dodjelu zemljišta, izuzimali lokaciju i obeštetili ih, a nakon toga raspisali javni poziv i doveli nove investitore- kaže načelnik Smajić.

Osim "Bellisime" koja je krenula sa tekstilnom proizvodnjom, "Granoff" i "Mitex" su također izgradili objekte.

- Vlasnik "Granoff"-a je obećao da će sjedište firme prebaciti u Vogošću i otvoriti veliki broj radnih mjesta, i ako to bude i upola, to će biti odlično. Uskoro će biti pokrenut pekarski proizvodni program, zatim veliki objekt od nekoliko hiljada kvadrata gdje će početi gradnja fabrike za preradu voća, a praviće se sok koji će se tu pakovati. U toku je izuzimanje još nekih lokacija tako da se nadam da ćemo u naredne dvije do tri godine ove lokacije staviti u funkciju u smislu da će dobiti krajnjeg investitora i nova radna mjesta- ističe Smajić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.