NavMenu

"Hyundai ix 35" prvi automobil sa pogonom na tečne ćelije vodonika

Izvor: eKapija Subota, 02.03.2013. 18:23
Komentari
Podeli

Prvi "Hyundai ix35" sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao je sa proizvodne trake kompleksa fabrike u Ulsanu, čime je "Hyundai" postao prvi automobilski proizvodjač koji je počeo sa serijskom proizvodnjom vozila sa pogonom na tečne ćelije vodonika namenjenim prvenstveno flotnim kupcima, saopšteno je iz "Hyundai" predstavništva u Srbiji.

"Hyundai" je upravo odabrao ovaj popularan SUV model, ix35 ( u nekim zemljama poznat pod nazivom "Tucson") sa kojim će otpočeti serijsku proizvodnju vozila sa tim vidom pogona.

- Plan kompanije je da do kraja 2015. godine isporuči tržištu 1.000 primeraka vozila sa ovim vidom pogona , u komercijalne svrhe, prvenstveno tržištu Evrope, jer je upravo Evropska Unija kao pokretač inicijative, već uspjela da napravi zavidnu mrežu za snabdijevanje vozila sa pogonom na tečne ćelije vodonika. Tehnologija se zasniva u pretvaranju vodonika u električnu energiju koja se koristi za pokretanje motora, pri čemu nema nikakvih štetnih ostataka niti zagadjenja, jer je jedino što ostaje čista voda. "Hyundai ix35" sa pogonom na tečne ćelije vodonika ima skoro iste karakteristike performansi kao i onaj sa benzinskim agregatom- navedeno je u saopštenju.

U januaru 2013. godine ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika je nagradjen prestižnim priznanjem za tehničke inovacije pod nazivom "FuturAuto" na sajmu automobila održanom u Briselu.

Prednost ovog novog modela je u tome što se u samo nekoliko minuta rezervoar može napuniti vodonikom, a ubrzanje od 0-100 km/h postiže za 12.5 sekundi, maksimalna brzina je 160 km/h, I sa jednim rezervoarom goriva može se preći razdaljina od 594 km.

Proizvodnja vozila ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika (ix35 Fluid Cell) rezultat je četrnaest godina dugog i nekoliko stotina miliona dolara vrijednog istraživanja inženjera u "Hyundai" centru u Mabuku, u Koreji. Automobili su prešli više od dva miliona milja ‘’off road" testiranja u realnim uslovima u Evropi, Koreji i SAD-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.