NavMenu

Ukinute sudske takse za osnivanje preduzeća

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2013. 15:48
Komentari
Podeli

Vlada RS na posljednjoj sjednici u starom sazivu utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, kojim se privredni subjekti oslobađaju plaćanja sudske takse prilikom osnivanja preduzeća, piše Glas Srpske.

Savjetnik ministra pravde RS Nikola Kovačević rekao je da je ovaj zakon jedan u setu izmjena zakona koje će Vlada RS donijeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

- Na ovaj način želimo da stvorimo zakonske pretpostavke da se osnivaju nova preduzeća sa što jednostavnijom i jeftinijom procedurom. To je stimulacija da bi se stvorio ambijent za osnivanje što više privrednih društava - rekao je Kovačević.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS saopšteno je da se ovim zakonom reguliše da se za preduzeća i druge subjekte upisa, bez obzira na to da li je osnivač strano ili domaće lice, taksa neće plaćati.

- Zakonom je propisano da se novoosnovana preduzeća oslobađaju taksenih obaveza i za sve druge odluke suda, a koje su u direktnoj vezi sa osnivačkim aktom - ističe se u saopštenju.

Zakonom je uređeno i da se, u slučaju upisa novog privrednog društva i drugog subjekta upisa, osnivač oslobađa sudske takse, ako je riječ o licu čije je privredno društvo i drugi subjekat upisa brisan iz sudskog registra prije pet godina, računajući od dana brisanja upisa iz sudskog registra do dana podnošenja prijave o upisu osnivanja.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da je svaki vid pomoći privredi za pohvalu i da će ovo sigurno imati pozitivnog uticaja, ali naglašava da se na tome ne smije stati.

- Bitne su i druge takse koje bi trebalo smanjiti. Takođe, notarske usluge su i dalje veoma visoke i treba raditi na njihovom smanjenju. Ukoliko zaživi koncept po kojem će registracija moći da se završi u roku od tri dana, i to će sigurno biti značajna pomoć, jer je to do sada umnogome odvraćalo investitore od ulaganja ovdje - rekao je Zgonjanin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.