Izvor: Oslobođenje | Četvrtak, 28.02.2013.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija iz BiH uvezla mlijeka u vrijednosti 8 mil USD

Srbija je tijkom prošle godine uvozila meso i mliječne proizvode uglavnom s tržišta EU, dok je sirovo mlijeko stizalo s područja BiH, a kontrolu sigurnosti i kvaliteta tih proizvoda, na granici obavlja više inspekcija, svaka iz svoje nadležnosti, javlja Tanjug.

Tajnik Udruženja za poljoprivredu Gospodarske komore Srbije Željko Brozović izjavio je da je u 2012. godini u Srbiju uvoženo meso najviše iz Španije, Italije i Francuske.

Uvezene su 154 tone govedine za 700.000 USD, 9.340 tona svinjskog mesa za 30 mil USD i 7.097 tona piletine za 8 mil USD.

Prema njegovim riječima, sirovo mlijeko Srbija uvozi jedino iz BiH, jer je ono nepogodno za prevoz na veće daljine, pa je iz te zemlje, lani stiglo tri milijuna litara, za koje je plaćeno 8 mil USD.

Brozović je naveo da mlijeko u prahu uvoze isključivo konditori, prema odobrenim kvotama, a najviše "Swisslion", "Bambi" i "Frikom", koji su tražili ukidanje kvota, jer je domaće mlijeko u prahu mnogo skuplje i nema ga u dovoljnim količinama.

On je precizirao da kontrolu prehrambenih proizvoda na granici prilikom uvoza kontrolira više inspekcija, veterinarska provjerava meso i mlijeko, a fitosanitarna voće i povrće. Dodao je pri tome da Srbija najviše uvozi južno voće - banane i pomorandže, gde treba ispitati zaštitne hemikalije, kojima se proizvodi prskaju.

U kontrolu hrane uključene su i zdravstena i poljoprivredna inspekcija, već prema svojim nadležnostima.

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je ranije da ne postoji mogućnost da se u Srbiju uveze meso kome uskoro ističe rok upotrebe, jer ta Uprava sprovodi vrlo strogu kontrolu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.