Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.02.2013.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sberbank dobitnik nagrade "Banka godine"

(Foto: b)

Magazin "The Banker" proglasio je Sberbank "Bankom godine", a magazin "The Economist" ju je rangirao na drugo mjesto u poretku povrata na kapital kompanija u toku posljednjih deset godina, piše "Slobodna Bosna".

Anketa koju je proveo "Brand Finance" obuhvatila je dugačak spisak kriterija za ocjenu vrijednosti brenda među 500 banaka koje posluju globalno, te je među evropskim institucijama Sberbank zauzela drugo mjesto.

U 2012. godini, vrijednost njenog brenda je porasla za 3,4 mlrd USD na ukupno 14,2 mlrd USD, što je banku u globalnom poretku podiglo za četiri mjesta, do trinaeste pozicije.

Kriteriji ankete su obuhvatili, između ostalog, ukupnu aktivu, novčane tokove, profit, učešće u tržištu, geografsku rasprostranjenost brenda, sliku banke među njenim klijentima i prognoze ključnih indikatora za narednih pet godina.

"The Banker" u Evropi trenutno vidi Sberbank na drugom mjestu, odmah iza francuske banke BNP Paribas.

Ovakav rezultat se može pripisati posljednjim aktivnostima banke među koje spada i velika integracija podružnica "Sberbank Europe AG" u osam zemalja centralne i istočne Evrope.

U Sloveniji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, Banka već posluje pod imenom Sberbank, što je slučaj i sa "Sberbank Europe AG holdingom" sa sjedištem u Beču, saopćeno je iz Sberbank BH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.