NavMenu

Općina Bosanska Krupa sa privrednicima kupuje preduzeća u stečaju - U planu otkup imovine "Krupatransa"

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2013. 15:06
Komentari
Podeli

Poslovna zona "Pilana"Poslovna zona "Pilana"

Jedinstven način rješavanja pitanja preduzeća koja su u stečaju realiziran u Bosanskoj Krupi otkupom Šumsko-industrijskog preduzeća "Una" od strane Općine i grupe privrednika, pokazao se kao uspješan primjer rješavanja dugovanja otpuštenim radnicima i sprečavanja daljeg propadanja i devastiranja državne imovine, javlja RTV Unsko-Sanskog kantona.

Na prostoru koji je Općina u partnerstvu sa oko 10 firmi kupila u stečajnom postupku ŠIP "Una", već se naziru konture moderne poslovne zone u koju je Općina Bosanska Krupa do sada uložila oko 2,5 mil KM. Na isti način, u partnerstvu sa zainteresiranim privrednim subjektima, Općina Bosanska Krupa kreće u drugu fazu zaokruživanja poslovne zone "Pilana" otkupom imovine preduzeća "UNA OM", koje je prije stečaja poslovalo u krugu ŠIP "Una".

U poslovnoj zoni Pilana završeno je 2.800 metara kanalizacije, 1.500 m ceste, 720 m vodovodne mreže, te kompletna javna rasvjeta i telekomunikacijska infrastruktura. Broj zainteresiranih ulagača u ovu poslovnu zonu je svakim danom veći. U posjed će se uskoro uvesti još jedan strani ulagač koji u najskorije vrijeme namjerava izgraditi nove hale i pokrenuti proizvodnju u metalskoj industriji što će reultirati zapošljavanjem velikog broja radnika. Općina je uputila i javni poziv zainteresiranima za ulaganja u otkup preduzeće "UNA OM".

Poslije završetka otkupa "UNA OM"-a, Općina istim metodom planira otkupiti imovinu "Krupatransa", u kojem se također, poslije nekoliko neuspješnih privatizacija, vodi stečajni postupak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.