Izvor: eKapija | Srijeda, 27.02.2013.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Početak izgradnje roditeljske kuće u Sarajevu moguć na proljeće - Vrijednost investicije 1 mil KM

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" nada se da bi već na proljeće mogla početi izgradnja roditeljske kuće u Sarajevu, čija bi namjena bila pomoći u procesu liječenja oboljele djece i olakšati njihovim roditeljima, prenosi Televizija Sarajevo.

Kako je istaknuo predsjednik ovog Udruženja Fikret Kubat, kuća bi trebalo da bude smještena u krugu Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Objekt će imati oko 600 m2 stambenog prostora. Unutra će biti oko deset apartmana, a svaki od njih će imati toalet, te zajedničku kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, dječiju igraonu i druge sadržaje potrebne djeci kako bi im zamijenio porodičnu atmosferu.

- Trenutno smo u fazi dobijanja saglasnosti od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za izgradnju tog objekta, a u toku je i prikupljanje sredstava za projekt. Sredstva koja smo dobili od Vakufske direkcije Sarajevo jako su nam značajna i veoma smo zahvalni na toj donaciji - istaknuo je Kubat.

On navodi da u Udruženju rade intenzivno kako bi do proljeća, odnosno početka građevinske sezone, bila sakupljena sva potrebna dokumentacija, a radovi mogli početi.

- Dijete kada ne prima terapiju ili ju je završilo, ali ga doktor još ne smije pustiti na kućno liječenje zbog nalaza, moglo bi boraviti u ovoj kući. To je kuća nade koja je zamjena za ono što djeca treba da imaju. Tu bi djecu mogli posjetiti i brat, sestra, roditelji ili druga rodbina tokom vikenda ili u drugom periodu. Ta porodična atmosfera utiče na brže izlječenje djece. Također, važno je da ova kuća bude u blizini Pedijatrije kako bi medicinska sestra ili ljekari mogli doći pogledati dijete u slučaju da mu bude loše - naveo je Kubat.

Udruženje je već sredstva u iznosu od 42.095 KM prošle sedmice dobilo od Vakufske direkcije Sarajevo, koja ih je obezbijedila putem donacije Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović ističe da se u ovom projektu Vakufska direkcija pojavljuje kao institucija koja želi pomoći jedan takav društveno koristan projekt.

- Želimo oživjeti praksu kojom su vakufi uvijek u prošlosti učestvovali u pomoći projektima koji imaju širi društveni značaj. Prve bolnice su upravo bile vakufske bolnice - u Tuzli i Hastahana u Sarajevu. To nam je dovoljan motiv da se uključimo u pomoć ovom projektu - naveo je on.

Zajimović ocjenjuje da roditeljska kuća ima socijalni, zdravstveni i svaki drugi karakter. Naglašava da je Vakufska direkcija već dva puta pomogla pomenuto Udruženje, te da to namjeravaju raditi i u budućnosti.

Investicija izgradnje roditeljske kuće iznosiće oko 1 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.