NavMenu

Goražde - Malezijska firma "Focus Equity" investirat će u turizam i proizvodnju energije

Izvor: Portal BH Biznis Ponedjeljak, 11.09.2006. 12:19
Komentari
Podeli


Joseph Vijay Kumar, izvršni direktor i vlasnik firme "Focus Equity" iz Malezije, sa saradnicima je nedavno boravio u posjeti općini Goražde. Kako je istaknuto prilikom susreta sa Mustafom Kurtovićem, načelnikom ove općine, povod posjete bile su investicije koje pomenuta firma planira realizirati u ovom dijelu BIH, a fokus njenog interesovanja je proizvodnja električne energije, drvna industrija i razvoj turizma.

Joseph Vijay Kumar rekao je da su te investicije potpuno izvjesne i već su pokrenuli aktivnosti na registariciji svoje firme u BiH koja nosi simboličan naziv "Tara - Drina". Njeno sjedište će biti u Sarajevu, a prve investicije realizovat će se u općini Goražde. On je izrazio nadu da će te aktivnosti biti okončane najkasnije u oktobru 2006. godine, kako bi se odmah mogli poduzeti prvi koraci na konkretanoj realizaciji projekata.

"O ukupnoj vrijednosti investicija još je prerano govoriti ali mi ćemo ulagati u drvnu industriju, proizvodnju električne energije i razvoj turizma na ovom području, a trenutno radimo na tehničkim detaljima. Ono što mogu reći u ovom momentu je da planiramo prema prvim procjenama upošljavanje oko 150 ljudi prvenstveno u obasti drvne industrije", rekao je Joseph Vijay Kumar uz napomenu da je ovo područje, ali i cijela BIH, sa svojim potencijalima veoma interesantno biznismenima iz Malezije.

Kada je riječ o turizmu planiraju izgradnju objekata koji će pospješiti razvoj ove oblasti, a paralelno s tim zanima ih i izgradnja mini centrala za proizvodnju elektrčne energije na pritokama rijeke Drine. U oblasti drvne industrije uvidjeli su da ovo područje ima mnogo potencija za izvoz. U realizaciju projekata krenut će se najkasnije za tri do šest mjeseci. Mustafa Kurtović, načelnik općine Goražde, rekao je da je to veliki korak za Goražde. To će biti neke od najvećih investicija po pitanju turizma i drvne industrije otkako postoji ovaj grad. Stoga će lokalna zajednica učiniti napor više po pitanju obezbijeđena neophodne dokumentacija kako bi se omogućila brža i uspješnija investicija za ovu firmu.

Novi susret malezijskih biznismena i predstavnika općine Goražde zakazan je za 27. septembar 2006. godine, kada će biti poznati svi detalji i vrijednost planiranih investicija. Sastanku će na zahtjev biznismena iz Malezije prisustvovati i svi vijećnici općine Goražde, a tada će biti upriličena i prezentacija projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.