NavMenu

Birajte namirnice, izbjegnite zubara

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.02.2013. 19:40
Komentari
Podeli

Neki ljudi se zubara plaše, a neki ne. U svakom slučaju, niko se ne raduje kada ga zaboli zub. Postoji međutim način da svoje zube zaštitite,a on leži u pažljivom biranju namirnica.

Predstavljamo vam nekoliko namirnica koje vam vaš stomatolog sigurno ne bi preporučio.

1. Tvrde bombone

Slatkiši nekad djeluju sasvim bezopasno, ali dok sisate bombonu, treba da znate da tako zube na duži rok izlažete velikim količinama šećera. Uz to, tvrde bombone mogu dovesti do ispadanja plombe i čak pucanja zuba.

2. Gazirani sokovi (čak i dijetalni)

Vaš omiljeni gazirani napitak sadrži kiselinu koja slabi zubnu gleđ. Ako baš ne možete bez ovih pića, pijte ih na slamčicu, kako biste ograničili vreme kontakta soka sa zubima.

3. Bijelo vino

Iako je poznato da crno vino može da izazove ružne mrlje na zubima, bijelo vino ostavlja još drastičnije posledice.

Naime, kiselina u vinu čini zube podložnim mrljama, a bijelo vino je još kiselije od crnog.

4. Flaširana voda

Ubjeđeni ste da je flaširana voda bolja od "česmovače"? Vjerujte – ne i za vaše zube. Problem je što flaširana voda u procesu pročišćavanja postaje kiselija, što znači da će vam se zubi brže kvariti.

5. Karamele

Karamele mogu da se zaglave između zuba i tako daju pogodno tle za nagomilavanje kamenca. Bolje je da se odlučite za čokoladu, jer prema novim istraživanjima, ona čak može da se bori protiv kamenca.

6. Bijeli hljeb

Osim čuvanja linije, imate još jedan dobar razlog da izbjegavate proizvode od bijelog brašna. Naime, prosti šećeri koje sadrže brzo se razlažu u ustima i pojačavaju kiselost koja uništava gleđ.

7. Kokteli

Slatka pića izazivaju karijes, a uz to, alkohol isušuje usta i uništava zaštitnu moć pljuvačke. Ako volite koktele, birajte barem one bez šećera.

8. Crni čaj

Bolji je od kafe, koja je poznati krivac za tamne mrlje na zubima. Međutim, tanin iz crnog čaja takođe mjenja boju zuba i čini ga podložnim oštećenjima. Bolje je da birate neke od ljekovitih trava.

(Napomena: tekst je u potpunsti preuzet sa portala www.b92.net od 23. februara 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.