Izvor: Tanjug | Subota, 23.02.2013.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beogradu otvorena nacionalna Banka rožnjače

(Foto: b)

U Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije danas je otvorena nacionalna Banka rožnjače u kojoj će se čuvati ovi organi namenjeni transplataciji.

Direktor ove klinike profesor dr Ivan Stefanović istakao je na otvaranju da je Srbija do sada bila jedna od retkih zemalja koja nije imala nacionalnu Banku rožnjače.

- U ovoj ustanovi počele su da se rade prve transplatacije rožnjače još davne 1934. godine, a imamo tim od pet ljudi koji mogu da rade 200, 300 transplatacija rožnjače godišnje - rekao je Stefanović.

On je objasnio da su se do sada transplatacije ovog organa radile rožnjačama koje su stizale iz inostranstava i da na ovu intervenciju čeka više od 1.000 pacijenata.

- Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznao je problem i od 2011. izdvajaju novac za transport i čuvanje rožnjače koju dobijamo iz inostranstva, a do sada su na ovaj način urađene 103 transplatacije - rekao je Stefanović.

Pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Kovačević rekao je da je ministarstvo zdravlja prošle godine za opremu Banke rožnjače dalo 14 miliona dinara.

On je naglasio da bez obzira na stručnost bez opreme se ne može raditi ovako odgovoran posao.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.