NavMenu

Zajednički turistički proizvod zemalja u regiji - BiH nudi banjski, eko, kongresni turizam

Izvor: eKapija Subota, 23.02.2013. 09:44
Komentari
Podeli

Predstavnici privrednih komora bivših jugoslovenskih republika, osim Slovenije, dogovorili su u petak (22. februar 2013) u Beogradu da formiraju zajednički turistički proizvod – balkansku turu, namijenjenu turistima sa Dalekog Istoka - iz Japana, Kine i Južne Koreje, prenose "Nezavisne novine".

Ova ideja razmatrana je na okruglom stolu u okviru Sajma turizma u Beogradu, u čijem radu su učestvovali predstavnici privrednih komora Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH.

Generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Mirko Bošković rekao je da bi balkanska tura mogla da traje 14 dana.

- U toj turi bi svaka zemlja sa prostora bivše Jugoslavije dobila po dva dana. Taj proizvod bi brendirali i sa njim bi izašli na svjetsko tržište- pojasnio je Bošković.

Sekretar Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović- Belić istakla je, tokom obraćanja skupu, da Republika Srpske može da u zajednički turistički proizvod unese zimski turizam na olimpijskoj planini Jahorini i avanturistički turizam, koji je u trendu u svijetu.

Ona je navela da je Japanska agencija za razvoj turizma identifikovala dva područja u BiH - sjever i jug - kao pogodna za eko-turizam i avanturistički turizam.

Prema njenim riječima, Republika Srpska bi zajedničkom proizvodu mogla doprinijeti i kroz banjski turizam, koji pruža i mogućnosti za razvoj kongresnog turizma, te eko-turizam, lov i ribolov.

Učesnici skupa zaključili su da je neophodno formirati radnu grupu koja bi omogućila zajedničkom proizvodu da se pojavi na međunarodnim sajmovima turizma - već u januaru iduće godine na sajmu u Madridu, ili kasnije na sajmu u Berlinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.