Izvor: eKapija | Subota, 23.02.2013.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zajednički turistički proizvod zemalja u regiji - BiH nudi banjski, eko, kongresni turizam

Predstavnici privrednih komora bivših jugoslovenskih republika, osim Slovenije, dogovorili su u petak (22. februar 2013) u Beogradu da formiraju zajednički turistički proizvod – balkansku turu, namijenjenu turistima sa Dalekog Istoka - iz Japana, Kine i Južne Koreje, prenose "Nezavisne novine".

Ova ideja razmatrana je na okruglom stolu u okviru Sajma turizma u Beogradu, u čijem radu su učestvovali predstavnici privrednih komora Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH.

Generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Mirko Bošković rekao je da bi balkanska tura mogla da traje 14 dana.

- U toj turi bi svaka zemlja sa prostora bivše Jugoslavije dobila po dva dana. Taj proizvod bi brendirali i sa njim bi izašli na svjetsko tržište- pojasnio je Bošković.

Sekretar Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović- Belić istakla je, tokom obraćanja skupu, da Republika Srpske može da u zajednički turistički proizvod unese zimski turizam na olimpijskoj planini Jahorini i avanturistički turizam, koji je u trendu u svijetu.

Ona je navela da je Japanska agencija za razvoj turizma identifikovala dva područja u BiH - sjever i jug - kao pogodna za eko-turizam i avanturistički turizam.

Prema njenim riječima, Republika Srpska bi zajedničkom proizvodu mogla doprinijeti i kroz banjski turizam, koji pruža i mogućnosti za razvoj kongresnog turizma, te eko-turizam, lov i ribolov.

Učesnici skupa zaključili su da je neophodno formirati radnu grupu koja bi omogućila zajedničkom proizvodu da se pojavi na međunarodnim sajmovima turizma - već u januaru iduće godine na sajmu u Madridu, ili kasnije na sajmu u Berlinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.