NavMenu

Ponovo aukcija za banjalučki "Krajinapetrol" - Početna cijena državnog paketa akcija 9,2 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 22.02.2013. 10:52
Komentari
Podeli

Paket akcija banjalučkog "Krajinapetrola" nije prodat na aukciji koja je od 19. do 21. februara održana na Banjalučkoj berzi, a Investiciono-razvojna banka RS će u idućem periodu ponoviti aukciju pod istim uslovima, rekli su juče u IRB-u, a piše "Glas Srpske".

- Na aukciji za paket akcija "Krajinapetrola" iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju, nije bilo unesenih kupovnih naloga. S obzirom na to da su zainteresovani kupci već tražili dodatno vrijeme za razmatranje kupovine, IRB će u idućem periodu ponoviti aukciju pod istim uslovima - kazali su u IRB-u.

Direktor IRB-a Snežana Vujnić rekla je ranije da su za kupovinu "Krajinapetrola" zainteresovani srpski NIS i "Petrobart" sa Gibraltara, ali da su ove kompanije tražile odgađanje aukcije kako bi se za nju pripremili.

Ona je istakla da IRB nije mogao da im izađe u susret jer je aukcija za prodaju državnog kapitala već bila zakazana.

- Direktor "Krajinapetrola" obavijestio nas je da NIS već prikuplja podatke u vezi sa ovim preduzećem. Razlog zbog kojeg je NIS tražio odgađanje je taj što njihovi organi, do početka aukcije, nisu mogli da donesu odluku o kupovini - rekla je Vujnićeva.

Početna prodajna cijena za državni paket akcija "Krajinapetrola" iznosi 9,2 mil KM. Na prodaju je ponuđeno ukupno 6.316.282 akcije koje čine 45,51% ukupnog broja akcija ovog preduzeća. Početna prodajna cijena po jednoj akciji je 1,46 KM.

"Krajinapetrol" posjeduje 16 benziskih pumpi, upravnu zgradu sa 900 kvadratnih metara, kao i skladište za dizel i benzine u Dervišima kapaciteta 4,6 miliona litara.

Posjeduje i najveću punionicu boca tečnog naftnog gasa u BiH u Ramićima, sa više od 60 dunuma zemlje i upravnom zgradom.

Narodna skupština RS prethodno je usvojila posebni privatizacioni program za "Krajinapetrol", a u dokumentu je ukazano na to da je poslovanje preduzeća opterećeno sve jačom konkurencijom na domaćem maloprodajnom naftnom tržištu, kao i tužbama hrvatske kompanije INA.

Imovinski odnosi

Na sajtu Banjalučke berze navodi se da preduzeće ostvaruje pozitivno poslovanje i da još uvijek ima neriješen imovinsko-pravni status i vodi niz tužbenih postupaka za rješenje imovinskog pitanja.

- Hrvatska kompanije INA, koja je bila vlasnik do 1991. godine, kada je nastao "Krajinapetrol", traži povrat imovine - navodi se na sajtu Banjalučke berze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.