Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.02.2013.| 22:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RAK povukao odluku o cenzuri stranica za online klađenje

(Foto: b)

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) stavila je van snage naredbu internet provajderima o zabrani pristupa inostranim web-stranicama za online klađenje, prenose "Nezavisne novine".

Odluka o povlačenju zabrane pristupa stranicama za online klađenje donesena je, nakon pisanja medija i pritiska dijela javnosti zbog uvođenja cenzure na internetu, što je bio presedan u BiH.

Iz RAK-a navode da se ovom odlukom sprečavaju potencijalni neželjeni efekti koje je naredba mogla polučiti, prije svega u smislu slobodnog pristupa internet sadržajima koji nisu sporni sa aspekta Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, a nalaze se na stranicama koje između ostalog pružaju i druge usluge putem interneta (reklame, istraživanja, igre bez kockanja i slično). Naredba je takođe mogla dovesti do negativnih posljedica davaocima pristupa internetu sa sjedištem u Republici Srpskoj, gdje su igre na sreću putem interneta regulisane na drugi način.

- U cilju sprečavanja eventualnih štetnih posljedica Agencija donosi predmetnu Odluku, istovremeno podsjećajući davaoce pristupa interneta da ih posjedovanje dozvole ne oslobađa obaveze poštivanja relevantnih zakonskih propisa u BiH u smislu uklanjanja sadržaja koje nadležni organi odgovarajućim odlukama oglase nezakonitim- navodi se u odluci RAK-a.

Da je ovakva odluka bila pogrešna bilo je jasno od trenutka kada je na adrese internet provajdera stigla odluka o onemogućavanju pristupa na 13 inostranih web-stranica koje priređuju online klađenje. Odluka je donesena bez ikakve prethodne rasprave šire društvene zajednice i evidentno bez sagledavanja mogućih posljedica zabrane pristupa online sadržajima.

Ministarstvo finansija FBiH i Poreska uprava FBiH, koji su RAK-u naložili ovakvu odluku, moraju pronaći adekvatniji način kontrole online klađenja i klađenja uopšte. ističe Klix.ba. Novi Zakon o igrama na sreću na nivou FBiH trebao bi biti donesen u junu ove godine, čime će online klađenje biti legalizovano. Na nadležnim institucijama ostaje da novi Zakon dosljedno primjenju i porez naplaćuju od svih firmi koje priređuju klađenje kojim stiču enorman profit.

Za početak, do usvajanja i primjene novog Zakona o igrama na sreću, Ministarstvo finansija FBiH i Poreska uprava moraju prestati gledati kroz prste kladionicima koje su nauštrb države izbjegle plaćanje čak 32.250.000 mil KM poreza.

Prema spisku koji je objavila Poreska uprava FBiH, sedam kladionica duguje 32.250.000 KM Dugovanja kladionica:

"Derby Bet Shop" Mostar - 14.994.416,42 KM
"Intersport kladionica" Mostar - 11.656.086,84 KM
"Remi Sportske kladionice" Tuzla - 2.458.555,93 KM
"Millenium" Mostar - 2.405.095,13
"Premier World Sport" Čitluk - 529.207,40
"Bet Live" Novi Travnik - 125.882,42
"Formula" Posušje - 118.350,51

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.