NavMenu

Klikom do liste proizvoda povučenih sa tržišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.02.2013. 09:42
Komentari
Podeli

Potrošači u EU i svijetu više neće biti u nedoumici kada treba da kupe neki proizvod jer će na novom međunarodnom portalu moći lako da provjere da li je to što kupuju bezbjedno. Globalni portal o povučenim proizvodima isključujući prehrambene omogućava vladama širom svijeta da razmjenjuju informacije o nebezbjednim proizvodima koji treba da nestanu sa tržišta. Na značaj bezbjednosti proizvoda, samim tim i potrošača, ukazuje i podatak da troškovi povreda i smrtnih slučajeva zbog nesigurnih proizvoda u svijetu premašuju 1.000 mlrd USD godišnje.

Portal globalrecalls.oecd.org, koji su zajedno pokrenuli EU i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), SAD, Kanada i Australija, omogućava potrošačima na svjetskom tržištu da bez obzira da li kupuju "onlajn" ili na klasičan način provjere ono što kupuju i tako izbjegnu mogućnost da dođu u posjed opasnog proizvoda.

Informacije o povučenim proizvodima na portalu, od kojih će, pored potrošača, koristi imati i sektor biznis i vlasti, redovno će ažurirati nadležna tijela EU, SAD, Kanade i Australije.

Pokretanje tog portala, na kome podaci mogu da se pretražuju, doprinijeće povećanju bezbjednosti potrošača u svijetu, kao i jačanju njihove svjesti i povjerenja kod kupovina. Pokretači su pozvali i ostale zemlje da učestvuju da bi se povećala bezbjednost potrošača na što većem delu globalnog tržišta.

Broj zahteva za povlačenje proizvoda koji nisu bezbedni u skladu sa evropskim i svetskim standardima, prema očekivanjima, kreće se oko 3.000 godišnje a na novom portalu će se naći i podaci Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RAPEX) koji su već dostupni javnosti na sajtu Evropske komisije.

U Evropskoj komisiji ističu značaj pokretanja portala, s obzirom na postojan rast prekogranične trgovine u poslednjih pet godina. Samo u poslednjih godinu dana gotovo trećina evropskih potrošača, odnosno 31%, obavila je barem jednu kupovinu u nekoj drugoj državi EU, što je za pet procentnih poena više nego 2006.

Najviše tih kupovina je obavljeno "direktno" ali broj prekograničnih kupovina "na daljinu" posljednjih godina raste brže nego broj kupovina prilikom putovanja u neku zemlju EU. Statistika pokazuje da kupovine robe i usluga preko interneta stabilno rastu od 2004. godine i u prethodnoj godini je 43% potrošaca iz EU kupovalo preko interneta.

Međutim, i na svjetskom i na nivou EU, situacija se znatno razlikuje od zemlje do zemlje. Tako je u 2008. godini više od polovine odraslih u Japanu i nekim evropskim zemljama poručivalo robu i usluge preko interneta dok je u nekim zemljama OECD to činilo manje od 10%.

Istovremeno raste i broj proizvoda koji se povlače sa tržišta. U Južnoj Koreji je broj opozvanih proizvoda ove godine povećan za oko 25% u poređenju sa 2011. godinom dok je u Australiji taj broj u tekućoj fiskalnoj godini porastao za 8,5% na godišnjem nivou.

U SAD je između 1992. i 2006. godine povlačenje igračaka sa tržišta raslo brže od uvoza. Trend bržeg povlačenja proizvoda od uvoza uočen je i u EU koja je u prošloj godini preko sistema RAPEX objavila 1.803 obaveštenja o opasnim prozivodima prema 193 u 2003. godini. Očekuje se da će sistem RAPEX doprinijeti globalnom portalu sa oko 100 upozorenja na nebezbjedne proizvode mesečno.

Smanjenju bojazni oko bezbjednosti proizvoda, kao navode iz Evropske komisije, doprinijeće i unapređenje harmonizacije standarda, obezbeđenje pristupa studijama o opasnim proizvodima preko interneta, razmena informacijama o opasnim proizvodima na veb platformama, kao i jačanje međunarodne saradnje.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta www.euractiv.rs)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.