Izvor: | Četvrtak, 07.09.2006.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ko su najbogatiji ljudi u jugoistočnoj i istočnoj Evropi?

Kada je riječ o najbogatijim ljudima u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, na popisu je najviše Rusa (48) i Ukrajinaca (15). Na najnovijoj listi 100 najbogatijih u srednjoj i istočnoj Europi, tj. u postkomunističkim zemljama, koju svake godine sastavlja poljski ekonomski časopis Wprost, 48 je Rusa, koji zauzimaju svih prvih 10 mjesta. Slijede Ukrajinci, kojih je 15 na listi. Još uvjerljivije nego ranijih godina listu predvodi Roman Abramovič s imovinom procijenjenom na 19,5 milijardi USD. Guverner Čukotke, prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina, vlasnik najskupljeg svjetskog nogometnog kluba Chelseaja, ima 4,5 milijardi USD više nego 2005. godine, kada je također bio prvi na listi.

Od tri Hrvata koji se nalaze na listi, najbogatiji je vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić, na 84. mjestu s imovinom procijenjenom na 550 milijuna USD. Ostala dvojica su Enver Moralić i Ante Vlahović, s imovinom nešto većom od 400 milijuna USD.

Prvi je po bogatstvu u regiji, ne računajući one koji potječu iz zemalja bivšeg SSSR-a, Milan Janković, odnosno Filip Zepter, koji s četiri milijarde USD zauzima 16. mjesto, a ispred njega su 13 Rusa i dva Ukrajinca. Zepter je 2005. godine bio na 37. mjestu s imovinom od milijardu USD. Poslije Zeptera, najbogatiji državljanin zemalja koje nisu Rusija ili Ukrajina je češki financijski magnat Peter Kelner s oko 3,2 milijarde USD, a sljedeći u toj grupi je Srbin Miroslav Mišković s imetkom od 1,5 milijardi USD, na 38. mjestu.

Tagovi:
Wprost
časopisi
Agrokor
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.