NavMenu

Da li je vinska industrija BiH ugrožena ulaskom Hrvatske u EU?

Izvor: eKapija Srijeda, 20.02.2013. 12:09
Komentari
Podeli

Ako se ništa ne promjeni kada je riječ o izvozu vina iz BiH u Republiku Hrvatsku do 1. jula, kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, domaća vinarska industrija bit će jako pogođena, objavljeno je na sajtu RTV "Slona".

- U sadašnje realativno ograničene bescarinske kvote koje imamo, morati će se uključiti i kompletan izvoz za tržište Hrvatske. Samim time kvote će postati nedovoljne, a naše će vino biti opterećeno carinama - kazao je ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

Po njegovim riječima, pregovori oko trgovinskog režima s Republikom Hrvatskom uvelike će zavisiti od ishoda pregovora koje trenutno vode predstavnici BiH s predstavnicima EU o tome kakav će tretman imati specifična vina u tome novom režimu.

- Znamo koliko je konkurencija oštra na tržištu i ako ne dobijemo povećanje izvoznih kvota u tim pregovorima, sve će to imati vrlo negativne rezultate kada govorimo o izvozu vina na tržište EU, a samim time i na tržište Hrvatske nakon njezina pridruživanja Europskoj uniji - kazao je Gavran te je dodao kako BiH, ako dođe do povećanja ili ukidanja bescarinskih kvota, ne može nanijeti štetu tržištu EU, jer je njena proizvodnja vina zanemariva u usporedbi s tim tržištem.

Govoreći o postojećim bescarinskim kvotama, Gavran je kazao kako BiH sad ima jednu, uvjetno rečeno, visoku kvotu za pjenušava vina, koja se u BiH proizvode u samo dvije vinarije, i ta je kvota neiscrpno velika s obzirom na količine proizvedenog vina. Dok je trenutna kvota za ostala vina koja se proizvode u BiH i kojih je više u odnosu na pjenušava, dovoljna ako govorimo o trnutnom izvozu u EU.

Međutim, ona bi se trebala povećati jer ako se sabere izvoz vina na tržište EU i na tržište RH, spomenuta kvota je već ograničena.

Na pitanje jesu li vinari iz BiH spremni kad je riječ o izvozu vina nakon što Hrvatska uđe u EU, Gavran je kazao kako su vinari spremni kada je riječ o kvliteti vina, budući da se ona masovno izvoze po cijelom svijetu. Trenutno vinari iz BiH nastupaju u Japanu, gdje pokupšavaju uspostaviti kontakte i na tome tržištu.

Gavran je dodao, kako su već dugo vremena u BiH prisutna sporenja oko Zakona o vinu, što ima utjecaja na tržište EU i ako BiH ne bude imala odgovarajućih propisa, uskoro se može dogoditi da izvoz bude otežan i zbog toga.

Kada je riječ o ulasku Republike Hrvatske u EU i kvotama za izvoz vina iz BiH, potrebno je spomenuti i carine koje su, kako je kazao Gavran, jako bitne i koje će nakon ulaska Hrvatske biti jako pozitivne za vina i vinare iz BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.