Izvor: eKapija | Srijeda, 20.02.2013.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da li je vinska industrija BiH ugrožena ulaskom Hrvatske u EU?

(Foto: b)

Ako se ništa ne promjeni kada je riječ o izvozu vina iz BiH u Republiku Hrvatsku do 1. jula, kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, domaća vinarska industrija bit će jako pogođena, objavljeno je na sajtu RTV "Slona".

- U sadašnje realativno ograničene bescarinske kvote koje imamo, morati će se uključiti i kompletan izvoz za tržište Hrvatske. Samim time kvote će postati nedovoljne, a naše će vino biti opterećeno carinama - kazao je ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

Po njegovim riječima, pregovori oko trgovinskog režima s Republikom Hrvatskom uvelike će zavisiti od ishoda pregovora koje trenutno vode predstavnici BiH s predstavnicima EU o tome kakav će tretman imati specifična vina u tome novom režimu.

- Znamo koliko je konkurencija oštra na tržištu i ako ne dobijemo povećanje izvoznih kvota u tim pregovorima, sve će to imati vrlo negativne rezultate kada govorimo o izvozu vina na tržište EU, a samim time i na tržište Hrvatske nakon njezina pridruživanja Europskoj uniji - kazao je Gavran te je dodao kako BiH, ako dođe do povećanja ili ukidanja bescarinskih kvota, ne može nanijeti štetu tržištu EU, jer je njena proizvodnja vina zanemariva u usporedbi s tim tržištem.

Govoreći o postojećim bescarinskim kvotama, Gavran je kazao kako BiH sad ima jednu, uvjetno rečeno, visoku kvotu za pjenušava vina, koja se u BiH proizvode u samo dvije vinarije, i ta je kvota neiscrpno velika s obzirom na količine proizvedenog vina. Dok je trenutna kvota za ostala vina koja se proizvode u BiH i kojih je više u odnosu na pjenušava, dovoljna ako govorimo o trnutnom izvozu u EU.

Međutim, ona bi se trebala povećati jer ako se sabere izvoz vina na tržište EU i na tržište RH, spomenuta kvota je već ograničena.

Na pitanje jesu li vinari iz BiH spremni kad je riječ o izvozu vina nakon što Hrvatska uđe u EU, Gavran je kazao kako su vinari spremni kada je riječ o kvliteti vina, budući da se ona masovno izvoze po cijelom svijetu. Trenutno vinari iz BiH nastupaju u Japanu, gdje pokupšavaju uspostaviti kontakte i na tome tržištu.

Gavran je dodao, kako su već dugo vremena u BiH prisutna sporenja oko Zakona o vinu, što ima utjecaja na tržište EU i ako BiH ne bude imala odgovarajućih propisa, uskoro se može dogoditi da izvoz bude otežan i zbog toga.

Kada je riječ o ulasku Republike Hrvatske u EU i kvotama za izvoz vina iz BiH, potrebno je spomenuti i carine koje su, kako je kazao Gavran, jako bitne i koje će nakon ulaska Hrvatske biti jako pozitivne za vina i vinare iz BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.