Izvor: eKapija | Srijeda, 20.02.2013.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vatrogasci u Mostaru još uvijek čekaju na obećanu novu opremu

Mostarski vatrogasci novu su godinu trebali dočekati s novom opremom, odnosno raspisan je bio natječaj za kupnju tri nova vatrogasna vozila. Iako su dobili dosta dobrih ponuda za kupnju vozila, niti jedna ponuda nije bila odgovarajuća, tako da mostarski vatrogasci još uvijek koriste svoju staru dotrajalu, piše "Dnevni list"

Kupnja vozila

- Prvi natječaj je poništen jer niti jedna ponuda nije bila odgovarajuća, a drugi je natječaj još uvijek u tijeku, kazao je Petar Jurić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar.
Tako još uvijek nije poznato kada će mostarski vatrogasci kupiti tri nova vozila. Naime, sam natječaj raspisan je još u prošloj godini, a ukupna vrijednost projekta iznosi 800.000 maraka. Naime, radilo se o nabavi jednog velikog i dva mala "pick-upa" što bi iznimno značilo Vatrogasnoj postrojbi Mostar koja godinama čeka na novu opremu, a svoj svakodnevni rad obavljaju na starim automobilima.

Zbog situacije koja vlada u gradu niti sami vatrogasci ne znaju kada će dobiti novu opremu, jer natječaj još uvijek traje, a oni i dalje imaju velik broj intervencija bez obzira na zimsko razdoblje.

- Svakodnevno imamo određene intervencije, a zna se dogoditi i požar u obiteljskim kućama, što je jedna od težih intervencija u zimskom razdoblju - kazao je Jurić.
Upravo su požari u obiteljskim kućama u posljednje vrijeme učestali, pa se vatrogasci bore i s tim problemima. Također su, kako ističe Jurić, dobar dio posla odradili i tijekom poplava jer su pomagali onima kojima je pomoć u velikoj mjeri bila potrebna kako bi spasili svoje objekte.

No, sve to puno bi se učinkovitije provelo kada bi se dobila nova oprema, kojoj se vatrogasci u velikoj mjeri nadaju. Obećan im je također i novi kadar, odnosno novo osoblje u ljetnom razdoblju kada ujedno imaju i najviše posla.
- Gradonačelnik Ljubo Bešlić obećao je povećanje kadra, no to će se znati tek početkom lipnja - kazao je Jurić.

Za ljetno razdoblje najavljeno je šest novih stalnih, mladih zaposlenika jer je u vatrogasnoj postrojbi velik broj vatrogasaca pred mirovinom, pa bi mladi kadar Vatrogasnoj postrojbi Mostar bio od velike pomoći.

Što će biti od obećanih novih radnika, ali i same kupnje vozila, za sada nije poznato. No, vatrogasci se nadaju kako će uskoro imati novu opremu, ali i novi kadar koji bi im bio od velike pomoći u hitnim slučajevima. Sjetimo se samo prošlog ljeta kada su vatrogasci cijeli dan bili na terenu gaseći velik broj požara diljem Hercegovine, unatoč staroj opremi i nedostatku kadra.

Višegodišnje muke

Poznato je već duže vrijeme kako hrabri mostarski vatrogasci godinama muku muče s opremom, ali i s manjkom osoblja. Naime, prosječna starost njihovih vozila je 28 godina, a vatrogasaca čak 50. Sve to dovelo je do niza problema, ali oni i dalje obavljaju svoj posao pomažući brojnim građanima koji se nađu u nevolji. Ovu sezonu dočekali su s dotrajalom opremom i bez novog kadra. Ostaje samo za vidjeti hoće li im ova sezona biti jednaka ili će se dobiti zasluženu opremu, kako bi mogli obavljati svoj izrazito težak i opasan posao.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.