Izvor: eKapija | Utorak, 19.02.2013.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cigarete "Philip Morris" poskupile do 30 feninga

Cigarete proizvođača "Philip Morris" poskupile su na tržištu BiH od deset do 30 feninga po paklici, piše "Glas Srpske".

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da su nove markice za 14 vrsta cigareta proizvođača "Philip Morris" odštampane.

- Na tržištu su se ovih dana već pojavile cigarete sa novim cijenama, a neke će se pojaviti idućih dana - rekao je Kovačević.

On je naglasio da su cigarete "Marlboro Gold Orginal" i "Marlboro Red Upgrade" poskupile za 20 feninga i sada koštaju 3,7 KM.

- Cijena paklice cigareta "Marlboro Flavor Plus" veća je za 10 feninga, odnosno za ove cigarete sada je potrebno izdvojiti 4 KM- kazao je Kovačević.

"Philip Morris" je podigao cijene tri vrste "Eve" za 10 feninga, tako da je za paklicu "Eve Divine Slims", "Eve Mystique Slims" i "Eve Mint Slims" sada potrebno izdvojiti 3,2 KM.

- Cigarete "Partner KS BOX" poskupjele su sa 2,7 na 3 KM. Ista situacija je i sa cigaretama "Partner Blue KS BOX" - kazao je Kovačević.

"Philip Morris" je istakao i više cijene cigareta "Philip Morris Red" "Philip Morris Blue", te "Philip Morris Suprime" i "Philip Morris 100" za deset feninga, odnosno nova cijena ovih cigareta je 3,3 KM.

Poskupile su i cigarete "Classic Gold" i "Classic Blue" za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta od sada prodaju po cijeni od 3 KM.

Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.


Usklađivanje

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

- Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi 5 KM - kazali su ranije u UIO BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.