NavMenu

Buduća biblioteka Univerziteta u Sarajevu među najopremljenijim u regionu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.02.2013. 14:05
Komentari
Podeli

Nova zgrada biblioteke Univerziteta u Sarajevu (UNSA) po prostoru i opremljenosti zasigurno će biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada ne samo u BiH, već i regionu. Studenti Sarajevskog univerziteta ovim će projektom dobiti prestižnu instituciju u kojoj će na zavidan način usvajati nova znanja i vještine, rekao je bivši rektor UNSA i glavni koordinator projekta izgradnje ove institucije Faruk Čaklovica, saopšteno je na sajtu Televizije Hayat.

Riječ je o projektu na kojem je menadžment UNSA radio dvije i po godine u saradnji s predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije, koja će i finansirati izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na 35 mil KM. Izgradnja biblioteke bi trebala početi sredinom ove godine.

- Najznačanija osoba koja je doprinijela pozitivnom ishodu ovog projekta je ministar za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije dr. Khalid Al Ankary, koji je imao bezrezervnu podršku kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda. Sav iznos za izgradnju biblioteke odobrio je kralj Abdullah, a bit će dodijeljen putem Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije - ističe Čaklovica.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno prema Master planu novog kampusa UNSA predviđa da će ovaj objekt biti izgrađen na istočnoj strani kampusa, u blizini Ambasade SAD-a. U neposrednoj blizini nalaziće se i zgrada Rektorata UNSA, kao i zgrade drugih fakulteta ovog Univerziteta. Površina biblioteke biće oko 15.000 m2. U prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 m2, dok bi oko 4.000 m2 prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno.

- Biblioteka će biti jedna veleljepna zgrada, veoma prostrana i svijetla, sa skladnim enterijernim rješenjem koje će plijeniti ne samo po vizuelnom, već i tehničkom aspektu. Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, sa knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji - naglašava Čaklovica.

Idejno rješenje radili su stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predvođeni doc. dr. Adnanom Pašićem. U projektnom timu značajno su participirali i eksperti s Građevinskog fakulteta UNSA, kao i eksperti s prestižnih univerziteta iz Turske, Holandije i Francuske. Očekuje se da će stručnu podršku u narednim fazama razvoja projekta pružiti i kolege s Elektrotehničkog, Mašinskog, Saobraćajnog i drugih fakulteta UNSA. Čaklovica je mišljenja da ovim projektom UNSA pokazuje da je lider ne samo u BiH, već i regionu.

- Riječ je o prvom projektu ove vrste koji je Univerzitet svojim znanjem, umijećem i kapacitetima osmislio, predstavio i zainteresirao investitora iz Saudijske Arabije. Nadamo se da ćemo u predviđenom roku dobiti ono što smo sanjali već 60 godina, od daleke 1949. godine kada je Univerzitet u Sarajevu i osnovan - zaključuje Faruk Čaklovica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.