Izvor: eKapija | Petak, 15.02.2013.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Federalnom zavodu PIO ne bi da mjenjanju starosnu granicu za penziju

(Foto: b)

Radni materijal Strategije reforme penzijskog sistema Vlada Federacije BiH poslala je ministarstvima na analizu i iznošenje stavova i taj dokument još nije ni u formi nacrta, potvrdio je direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) Zijad Krnjić, a prenosi "Oslobođenje".

Krnjić ističe da je Strategija reforme penzijskog sistema u FBiH planski dokument, na temelju kojeg bi trebalo ići u reformu zakonodavstva iz te oblasti.

- U okviru raznih komisija, radnih grupa i sl. Federalni zavod MIO/PIO je zastupao mišljenje da treba ići u dvije faze: parametarska reforma, odmah i prijelaz sa sistema međugeneracijske solidarnosti na sistem kapitalizirajuće štednje, dugoročno - kazao je Krnjić.

On je podsjetio da se postojeći sistem penzijskog osiguranja temelji na Zakonu o PIO koji je donesen 1998. godine i koji je u izvjesnoj mjeri mijenjan, naglašavajući da su mnoga rješenja u njemu potpuno prevaziđena tako da je nužna hitna izmjena tog zakona kojim bi se on uskladio sa sadašnjim prilikama i zakonima u drugim sektorima.

- Što se tiče dobne granice, smatramo da je dovoljno i neophodno ne mijenjati odredbe sadašnjeg Zakona o PIO, kojim je ona utvrđena na 65 godina, ali sa mogućnošću prijevremenog penzionisanja do 2015.godine - kazao je Krnjić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa aktuelnim prijedlogom zakona o povoljnijem penzionisanju koji je u fokusu javnosti, direktor Krnjić navodi da su u Federalnom zavodu PIO/MIO, na zahtjev Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, analizirali radni materijal Zakona o povoljnijem penzionisanju i davali brojčane i finansijske procjene predloženih rješenja u tom radnom materijalu, kao i primjedbe na predložena pravna rješenja.

- Slažemo se da bi bilo veoma važno da se prava tih kategorija urede na jedinstven način, međutim rješenja koja su navedena u tom radnom materijalu su, uglavnom veoma pogrešna i, umjesto da urede tu oblast, napravit će dodatni nered - kazao je direktor Krnjić.

Kao argument je naveo da se ne radi o jedinstvenom zakonu već samo o izmjeni Zakona o priznavanju prava (uredbe I,II i III), kojim se uvodi u prava još niz kategorija, a Zakon o pravima demobilisiranih boraca, Zakon o službi u Vojsci FBiH i još nekoliko zakona kojim su data prava na penziju i na poseban način utvrđena visina penzije, ostaju na snazi.

On upozorava da u radnom materijalu ima mnogo rješenja koja su u potpunoj suprotnosti sa temeljnim Zakonom o PIO, te kao primjer navodi da se daje pravo na penziju nekim kategorijama koje nemaju niti jedan dan penzijskog staža, itd.

Krnjić navodi da je potpuno neizvjesno i finansiranje tog zakona, te ističe da u budžetu FBiH, što je usklađeno sa MMF-om, za taj zakon ima osigurano 45 mil KM (jer ostaju obaveze po ostalim propisima koji ostaju na snazi), te još toliko iz doprinosa, što znači ukupno 90 mil KM.

- Po našem izračunu, koji smo poslali Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, po odredbama iz radnog materijala tog zakona, u pravo će se uvesti samo u prvoj godini oko 14.800 novih penzionera. S obzirom na to da se tih 90 mil KM već raspoređuje na sadašnje penzionere pod povoljnijim uvjetima ne vidim gdje će "stati" još novih oko 15.000 - naglašava direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

Po njegovim riječima, nekim odredbama zakona je predviđeno zahvatanje i u sredstva od doprinosa, što bi značilo da bi se i starosne penzije morale značajno smanjivati.

- Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata se "uhvatilo u koštac"sa veoma složenim problemom i smatramo da smo im dali konstruktivne primjedbe i procjene koje bi im trebale pomoći da dođu do boljih, a ne do gorih rješenja nego što su po sadašnijm propisima - zaključio je direktor Krnjić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.