NavMenu

Informatizacija zdravstva uskoro moguća u Tuzlanskom kantonu

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.02.2013. 12:27
Komentari
Podeli

Ministarstvo zdravstva u Vladi TK počelo je aktivnosti s ciljem uvođenja informatizacije u zdravstvo. Na taj način pacijentima bi bilo mnogo lakše vršiti preglede, podizati lijekove i slično, a mnogo bi olakšalo posao i zdravstvenim radnicima. Uz saglasnost Vlade TK, formiran je tim za izradu akcionog plana u cilju informatizacije zdravstva, saopšteno je na sajtu RTV Slon.

Rok za izradu plana je tri mjeseca, od čega je ostalo još dva, kaže resorna ministrica. Članovi tog tima treba da naprave uvid u situaciju u svim zdravstvenim ustanovama, odnosno u 13 domova zdravlja i ostalim zdravstvenim institucijama. Nakon toga treba u etapama izraditi akcioni plan, da se vidi kako će ići sa uvezivanjem zdravstvenog sistema.

- To je sigurno vrlo značajan korak, jer idejni projekat već imamo, ali evo sada ćemo imati i za dva mjeseca akcioni plan i vidjećemo šta sve treba uraditi, a šta je sve već urađeno u Tuzlanskom kantonu- ističe Nada Pavlović-Čalić, ministrica zdravstva u Vladi TK.

Porodični ljekari će voditi podatke o pacijentu u elektronskoj formi. Na ovaj način, ističe resorna ministrica, želi se postići najbolja funkcionalnost zdravstvenog sistema u cjelosti. To znači da neće dolaziti do toga da pacijenti dva puta rade iste biohemijske analize, da se na dva ili tri mjesta propišu različiti recepti za istog pacijenta.

- Ono sve što pacijent uradi u nekom domu zdravlja ili u UKC-u, će biti na raspolaganju svim ljekarima i medicinarima koji su u tim zdravstvenim ustanovama, da bi mogli koristiti te informacije za dalji rad sa tim pacijentom- dodaje ministrica.

Ovo bi omogućilo i praćenje rada svih uposlenika. Znali bi koliko ko radi, koliko se upotrebljava ili zloupotrebljava zdravstveni sistem. Uposlenici iz TK su bili u posjeti Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske gdje je već uvedena informatizacija, i stručnjaci iz ove države, koji su ujedno i članovi tima EU kada je informatizacija u pitanju, su ponudili svu moguću pomoć u ovom procesu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.