NavMenu

Plaćanje zdravstvenih usluga u skladu sa realnim troškovima - Novi model u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.02.2013. 11:42
Komentari
Podeli

Uvođenje međunarodnog sistema klasifikacije pacijenata baziranog na dijagnostički povezanim grupama - DRG (Diagnosis-Related Group), označava početak aktivnosti na implementaciji jednog od ključnih elemenata reforme u zdravstvenom sistemu HNK.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Rade Bošnjak istakao je kako je svrha uvođenja ovog sistema omogućavanje zdravstvenim ustanovama učinkovitije i racionalnije plaćanje pruženih usluga, što podrazumijeva i reformu ostalih segmenata zdravstvenog sistema u Kantonu.

Na radnom sastanku, održanom u direkciji Zavoda, direktor Bošnjak i njegovi saradnici, zajedno s predstavnicima konsultantske kuće "Karol Consalting" Karlom Karolom, voditeljem tima i dr. Karolinom Kalanj, konsultanticom, definirali su više zadataka koji bi trebali doprinijeti uspješnoj realizaciji vrijednog projekta financiranog od Zavoda i EU.

Navedeni model financiranja bolničkih usluga, naglašeno je, uveden je u zemljama EU i nekim zemljama u okruženju, a dosadašnja iskustva pokazuju da primjena ovog modela doprinosi postizanju nekoliko općih ciljeva.

- Ovim modelom finansiranja bolničkih usluga postiže se realno vrednovanje njihovih stvarnih učinaka, povećanje kvalitete zdravstvene zaštite, što u krajnjoj mjeri treba rezultirati povećanim zadovoljstvom pacijenata, i što u konačnici dovodi do racionalizacije materijalnih i ljudskih potencijala- kazao je Bošnjak.

Inače, projekt "Implementacija DRG modela financiranja u kontekstu reforme zdravstvenog sistema" znači da je DRG model dijagnostički srodnih grupa, odnosno klasifikacija akutnih bolničkih pacijenata u srodne grupe po potrošnji bolničkih resursa i složenosti bolesti pacijenata.

Prema riječima Karol Karola, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK kroz nekoliko mjeseci rada obavio je izvrstan posao te može, naglasio je, biti odličan primjer drugim Zavodima u Federaciji BiH, a što će ovih dana prezentirati i predstavnicima Europske komisije.

Ovaj sastanak je bio interaktivnog karaktera tokom kojeg su radnici Zavoda, koji rade na implementiranju DRG-a u HNK, dr. Ljiljana Pavlović, Marija Gagro i Renata Karačić, vrlo aktivno sudjelovali u postavljanju pitanja s ciljem otklanjanja nejasnoća kako one ne bi ostale nedorečene prije konačne primjene sistema.

Model plaćanja po DRG-u je najkvalitetniji sistem u ovoj oblasti u svijetu i zasniva se na australijskom modelu, koji se pokazao vrlo efikasnim.

Također, DRG sistem plaćanja je prihvaćen u većini zemalja Europske unije, Americi, Kanadi, Australiji, kao i u većini azijskih zemalja, kao novi oblik plaćanja koji omogućava kretanje novca za pacijentom, odnosno plaćanja zdrastvenih usluga izvršitelju u skladu s realnim troškovima pri pružanju usluga.

Na osnovu rezultata analize, a kako bi se mogla izvršiti primjena novog modela plaćanja, zaključeno je, u aprilu ove godine usluge bi trebale biti evidentirane u testni gruper, na osnovu čega će biti izvršena kontrola načina šifriranja izvršenih usluga i određen realan težinski koeficijent za svaku bolnicu u HNK-u.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Radija 88 od 12. februara 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.