NavMenu

Srbački poljoprivrednici osnivaju preduzeće za plasteničku proizvodnju

Izvor: eKapija Srijeda, 13.02.2013. 10:23
Komentari
Podeli

U Srpcu će biti osnovano preduzeće "Zadrugar" koje će se u prigradskom naselju Mali Sitneši baviti plasteničkom proizvodnjom, a saglasnost je dala i Skupština opštine, prenose "Nezavisne novine".

Načelnik opštine Drago Ćirić rekao je da će u Malim Sitnešima biti 60 plastenika i u prvoj fazi zaposleno 60 radnika.

- Riječ je o firmi u kojoj će opština Srbac biti vlasnik 20% kapitala, a preostalih 80% kapitala nosioci će biti poljoprivrednici koji su zainteresovani za podizanje plastenika- rekao je Ćirić.

On je dodao da će "Zadrugar" biti osnovan zahvaljujući spremnosti vlasnika preduzeća "Agrounija" Zorana Kneževića, koji će ustupiti 12 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta koje je dobio na koncesiju od Vlade Republike Srpske.

Iz opštinskog budžeta biće finansirano uređenje zemljišta i izgradnja prilaznog asfaltnog puta, dok su, prema riječima Ćirića, obezbijeđena sredstva za podizanje plastenika i jedne veće hladnjače.

Na ovoj lokaciji u Malom planirano je i podizanje staklenika za proizvodnju sadnog materijala za potrebe Republike Srpske i šire.

Opština Srbac, kao izrazito poljoprivredna opština sa više od 10.000 hektara oranica, ima potencijale za proizvodnju tržnih viškova hrane nekoliko puta veće od potreba vlastitog stanovništva.

Poseban interes vlada za proizvodnju povrća u plastenicima, pa je Skupština opštine Srbac na februarskom zasjedanju jednoglasno donijela odluku o podizanju 60 staklenika koji bi bili vlasništvo nove firme "Zadrugar".

Srbački načelnik ističe da je kod nadležnog suda u Banjaluci sve spremno za registraciju novog preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.