Izvor: eKapija | Utorak, 12.02.2013.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Certifikacijom privatnih šuma do globalnog tržišta - Udruženje "Eko zona-Šipovo" nastavlja intenzivnu promociju PEFC sistema

(Foto: b)

Ekološko-promotivno udruženje "Eko zona-Šipovo" u ovoj godini planira intezivno da promoviše certifikaciju privatnih šuma po PEFC sistemu (Programme for Endorsement of Forest Certification schemes). Krajnji rezultat procesa certifikacije jeste da se kupcu proizvoda od drveta pruži potvrda da proizvodi potiču iz šuma kojima se gazduje i upravlja na odgovorniji i održiv način, na način kojim se vodi računa da se šume i šumska zemljišta iskorištavaju na način kojim se čuvaju za buduće naraštaje.

Koordinator za pripremu projekata i saradnju u "Eko zoni-Šipovo" Nenad C. Bužanin kaže za "eKapiju" da su osnovni ciljevi certifikacije približavanje raznovrsnosti i važnosti šumskih ekosistema široj populaciji stanovništva, zadovoljavanje sve većih socio-ekoloških zahtjeva, kao i potvrđivanje originalne tradicije održivog gazdovanja šumama kod nas. Takođe, prema njegovim riječima, time se ujedno zadovoljavaju zahtjevi kupaca šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta za certifikovanim proizvodima, povećava se konkurentska sposobnost preduzeća te unaprijeđuju performanse i poslovanje u proizvodno-prerađivačko-prodajnim preduzećima.

- Proces certifikacije po PEFC sistemu u svojoj suštini podrazumijeva aktivno i direktno uključenje predstavnika svih zainteresovanih strana koje imaju interes od održivog gazdovanja privatnim šumama sa ciljem da svi zajedno uživaju i iskorištavaju ekološke, socijalne i ekonomske koristi koje nam omogućavaju naše šume te da se obezbijedi pristup globalnom svjetskom tržištu certifikovanih proizvoda od drveta radi jačanja prihoda u lokalnoj zajednici iz proizvodnje i prerade drveta- kaže Bužanin.

Gazdovanje i nadzor

Postoje dvije vrste certifikacije, a to su certifikacija sistema održivog gazdovanja u šumama i certifikacija tzv. lanca nadzora u prerađivačko-prodajnim preduzećima. Bužanin kaže kako je udruženje "Eko Zona–Šipovo" tokom 2011. i 2012. godine, kao tek jedna od 5 organizacija i institucija iz čitavog svijeta, ne samo iz Evrope, već i globalno, ostvarilo direktnu saradnju i dobilo podršku od krovne kuće za certifikaciju održivog gazdovanja šumama – PEFC International. Tokom 2011. godine, pripremili su projekat prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, po javnom konkursu za dodjelu sredstava posebnih namjena za šume Republike Srpske u 2011. godini.

(Foto: b)

- Naš projekat pod nazivom "PEFC certifikacija – izbor domaćina" je podržan u iznosu od 40% traženih i neophodnih sredstava, ali na tome se stalo. I prošle, 2012. godine smo pripremili projekat i aplicirali po istom javnom konkursu, ali, na žalost, Ministarstvo nije zadržalo kontinuitet podrške i sredstva su otišla na drugu stranu. Bez finansijske podrške, kao i organizacione i komunikacione saradnje nadležnih institucija, prije svih, resornog ministarstva, posao certifikacije šuma u privatnom vlasništvu neće biti lako izvodljiv. Ipak, radi se o unikatnom projektu, ne samo u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, već i na širem prostoru jugoistočne Evrope, kojim imamo priliku da budemo prvi, najbolji i pravi lideri u oblasti održivog gazdovanja šumama i certifikaciji u državama zapadnog Balkana - navodi Bužanin.

Oblast eksploatacija šuma, obrade drveta i izvoza ima svoju problematiku, ali i nedovoljno posvećene pažnje ovom sektoru. I ovde se pokazalo da se kaska za evropskim standardima. Eksperti šumarske struke i vokacije povlače se u drugi plan a u komunikacijama i razgovorima koje se na institucionalnom nivou vode u cilju nabavke i obezbjeđivanja sirovine za drvoprerađivače, konzumenti imaju jedinstven, samim tim i jači stav u odnosu na "proizvođače" tj. one koji gazduju šumama. Šumarstvo pravi i gazduje sirovinom koja je neophodna drvnoj industriji za opstanak, rad i razvoj.

- Činjenica da šumarstvo i drvna industrija nisu pod istom kapom, unutar istog ministarstva, ne pomaže u kreiranju zajedničkog stava i pogleda na stanje, mogućnosti, korišćenje i iskorišćavanje šumskih resursa na održiv način. Kreiranje zajedničke komunikacije u gazdovanju, planiranju i korišćenju šumskih resursa dala bi dodatan impuls i podizanju konkurentnosti domaće privrede i drvne industrije, te povećanoj prodaji i sinhornizovanijem izvozu proizvoda od drveta, što bi trebao biti naš dugotrajni cilj, i pored činjenice da su drvna industrija i industrija namještaja jedna od rijetkih privrednih grana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, koja u poslovima sa inostranstvom ne posluje sa gubitkom, već naprotiv generiše iz godine u godinu konstantno povećanje izvoza i suficit u robnoj razmjenu sa inostranstvom do ogromne vrijednosti od trostruke pokrivenosti uvoza izvozom- ističe Bužanin.

Povezati privatne šumovlasnike

Na pitanje šta je najveći problem u funkcionisanju privatnih šumskih gazdinstava, Bužanin kaže da fragmentisanost i usitnjenost kako posjeda, tako i ogroman broj šumovlasnika i suvlasnika razuđuje snagu, mogućnosti i važnost ovog segmenta, koji je do poslednje inventure gazdovao sa oko 23% svih šuma u Srpskoj, BiH, dok poslednji podaci govore o čak 35% svih šuma koje se nalaze u privatnom vlasništvu. Takođe, prema njegovim riječima, uticaj privatnih šumovlasnika na gazdovanje vlastitim šumama je ograničen, dok kao i najveći problem ostaje neuvezanost privatnih šumovlasnika i njihova nedovoljna informisanost o pravima koja imaju kao pojedinci i pogotovo mogućnostima koja su im na raspolaganju kad/ukoliko se udruže.

(Foto: b)

Ali da nije sve crno na polju privatnog vlasništva šumskih gazdinstava, govori i to da su pojedinci već prepoznali važnost PEFC standarda, a već je potpisana saradnja između Udruženja privatnih šumovlasnika Republike Srpske "Naša Šuma" i ekološko - promotivnog udruženja "Eko Zona–Šipovo" kojima je potvrđena spremnost za saradnju na promociji, pripremi i uvođenju PEFC standarda u Republiku Srpsku i BiH.

- Udruženje privatnih šumovlasnika "Šume Krajine" takođe je iskazalo spremnost da se uključi u proces PEFC certifikacije kao i da uključi svoje članove u promotivne i sve druge vezane aktivnosti. Obratili smo se i kantonalnom Udruženju privatnih šumovlasnika "Tisa" iz Bihaća čiji odgovor očekujemo ovih dana- zaključuje Bužanin.

Na kraju, Bužanin dodaje da su pripremili projektni prijedlog prema stranom donatoru kako bi obezbjedili nedostajuća finansijska sredstva za završetak procesa certifikacije po PEFC sistemu. Ove godine u planu im je da organizuju sav proces kroz pilot projekat cetifikacije privatnih šuma na području opštine Šipovo.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.