NavMenu

Romeo i Julija u 3D - Šta nam sve Holivud sprema u 2013. godini

Izvor: Novosti Utorak, 12.02.2013. 12:27
Komentari
Podeli

Romeo i JulijaRomeo i Julija

Ako ne znaš šta ćeš da snimaš, pogledaj listu bestseler knjiga i, eto ideje! Ove reči britanskog glumca i reditelja Keneta Brane, koji je ekranizovao nekoliko Šekspirovih dela, u Holivudu su, čini se, shvatili doslovno. Jer, u "svetskoj prestonici snova" svake godine snimi se dvadesetak filmova zasnovanih na književnim delima. Raznovrsni zapleti i zanimljivi likovi u romanima, kratkim pričama, dramskim delima, stripovima, pa i poeziji svakodnevno inspirišu filmske stvaraoce. Čitanje knjiga postalo je toliko važno za Holivud da zapošljavaju ljude koji tragaju za hitovima i pre nego što stignu do bestseler lista. Ni ova, 2013. godina, neće biti izuzetak.

Po projektima koji su najavljeni ili već snimljeni, ova, kineska godina zmije, biće u znaku eksploatisanja knjiga čiji su junaci zombiji, vampiri ili hrabri ratnici iz dalekih, apokaliptičnih svetova. Tinejdžeri širom sveta, koji su najbolja bioskopska publika, poludeli su za ljubavno-vampirskim sagama, pa je i ovogodišnja holivudska industrija usmerena ka njihovim željama.

U 2013. očekuje se adaptacija novog romana Stefani Majer "Domaćin". Posle planetarnog uspeha sa "Sumrak sagom", producenti mnogo očekuju i od ovog filma koji stiže u aprilu. Glavni negativci su nevidljivi neprijatelji. Oni ubijaju ljude i "zauzimaju" njihova tela, a samo nekolicina stanara Zemlje uspeva da im se odupre.

Za tinejdžere je spremljen i film "Svetski rat Z", rađen po bestseleru Maksa Bruksa. U priči o velikom ratu zombija koji preti da uništi čovečanstvo glavnu ulogu tumači Bred Pit. Ovo je jedan od najambicioznijih holivudskih projekata. U njega je uloženo više od 200 mil USD, a da li će se to isplatiti, saznaćemo u junu, kada stigne u bioskope.

Ljubitelje naučne fantastike mogu da se nadaju skoroj premijeri "Futurološkog kongresa", snimljenoj po istoimenoj knjizi čuvenog poljskog autora Stanislava Lema, ali i nastavku apokaliptične sage "Igre gladi". A za one koji više vole stripove, posebno one mračne Frenka Milera, najavljen je nastavak "Grada greha" - "Žena za koju vredi ubiti".

Holivudski reditelji nisu zapostavili ni književne klasike. Kraj prošle godine obeležila je moderna verzija Tolstojevog remek-dela "Ana Karenjina", a u ovoj nas očekuje još nekoliko adaptacija velikih romana. Sa nestrpljenjem se iščekuje, ko zna koja po redu ekranizacija dela Skota Ficdžeralda "Veliki Getsbi". U maju ćemo videti kako se poznati glumac Leonardo di Kaprio snašao u ulozi misterioznog Džeja Getsbija. Reditelj Baz Lurman uveren je da će film biti "u rangu, ako ne i bolji" od onog iz 1974. u kome su Robert Redford i Mija Ferou ostvarili nezaboravne uloge.

Reditelj Džos Vedon, koji se proslavio adaptacijom Marvelovog stripa "Osvetnici", otišao je u drugu krajnost snimivši za samo 12 dana novu verziju Šekspirove komedije "Mnogo buke ni oko čega". Polovinom juna 2013. saznaćemo da li su istinite priče da je na film preneo integralni Šekspirov komad, bez intervencija u tekstu iz 16. veka. I večiti "Romeo i Julija", barda iz Stratforda, čeka novu ekranizaciju. Mada je premijera najavljena u oktobru, mnogi detalji su skriveni. Zasad niko nije demantovao tračeve da će klasični junaci na filmskom platnu "zaigrati" u 3D formatu.

Poznati glumac Džejms Franko predstaviće nam se kao reditelj ambicioznom adaptacijom romana "Dok ležah na samrti" Vilijama Foknera iz 1930. godine. Knjiga se sastoji od unutrašnjih monologa muža i (umiruće) žene, njihove dece i suseda. Na koji će način Franko to preneti na ekran saznaćemo krajem godine.

Priča o palom anđelu Luciferu koga je sa nebesa proterao arhanđel Mihailo tema je čuvenog religioznog epa Džona Miltona "Izgubljeni raj". Reditelj Aleks Projas potpisaće filmsku verziju, sa Bredlijem Kuperom u ulozi Đavola. Datum premijere još nije poznat, jer je autorska ekipa nekoliko puta probila predviđen budžet. Prvi put na filmu naći će se i čuveno delo Silvije Plat "Ispod staklenog zvona", sa Rouz Mekgouen i Džulijom Stajls u glavnim ulogama.

Pisac mlađe generacije Nikolas Sparks već ima iskustva sa Holivudom. Njegovi bestseleri "Beležnica", "Poruka u boci" i "Šetnja za pamćenje" već su postali hit-filmovi. U 2013. filmsku verziju dobiće još jedna njegova knjiga - "Bezbedno nebo".

Ako se planovi producenata ostvare, jedan od najpoznatijih glumaca na svetu Bred Pit postaće kapetan Nemo, u novoj adaptaciji klasika naučne fantastike "20.000 milja pod morem" Žila Verna.

Holivud se, naravno, neće zaustaviti na ovim najavljenim projektima, jer je dokazano da su proverena književna dela mamac za publiku i da mnogo lakše postaju unosni filmovi. Zato ne treba da nas čudi ako za godinu-dve lista najgledanijih filmova bude manje-više identična kao književna bestseler lista.

Horori porodice King

Tekuću godinu obeležiće i premijere dva horora. Prvi je rimejk kultnog filma "Keri", rađen prema istoimenom romanu Stivena Kinga. Za drugo ostvarenje zaslužan je Kingov sin Džo, koji je pod pseudonimom Džo Hil napisao "Rogove". Ovaj triler roman liči na dela njegovog slavnog oca, pa je i glavni junak čovek sa natprirodnim moćima. Denijel Redklif postaće Ignatijus Periš, čovek kome su jedne noći iznenada porasli rogovi, što vidi kao šansu da osveti smrt voljene devojke.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 9.2.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.