Izvor: | Utorak, 05.09.2006.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Berlinu otvoren sajam potrošačke elektronike

(Foto: b)

Sajam potrošačke elektronike IFA, jedan od vodećih svjetskih sajmova, otvoren je u Berlinu, a tom prigodom proizvođači su najavili da će uskoro ponuditi uređaje za gledanje filmova snimljenih na novom disku visoke definicije.

Na tom sajmu evropskim su malotrgovcima i potrošačima predstavljeni najnoviji televizori, rekorderi, digitalni fotoaparati i "pametni" telefoni. Rastuća prodaja televizora ravnih ekrana donijela je rast prometa u tom sektoru od 18% u 10 glavnih evropskih zemalja u prvih šest mjeseci, pokazuju ovih dana objavljeni podaci, a proizvođači na tržište lansiraju sve veće televizore. Glavni ovogodišnji novi proizvod te industrije je uređaj za gledanje filmova koji su snimljeni na novim diskovima visoke definicije (high-definition), s daleko najdetaljnijom slikom dosad. Proizvođači su najavili da će uređaji biti lansirani na najvećim svjetskim tržištima u novembru 2006. godine ili početkom iduće godine.

Na 160.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, sajam IFA koji je otvoren do 6. septembra, nije samo privukao proizvođače već i velike komunikacijske tvrtke koje su zainteresirane za prodaju usluga zabave. Ukupno izlaže 1.049 tvrtki a organizatori prognoziraju da će prvi godišnji sajam IFA imati više od 200.000 posjetitelja. Do 2005. godine se IFA sajam održavao svake druge godine, no organizatori kažu da novi proizvodi sada dolaze tako često da se održavanje godišnjeg sajma pokazalo potrebnim.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.