NavMenu

Radnici RiTE "Ugljevik" žele da rudnik ima prioritet za dodjelu koncesije za "Ugljevik istok"

Izvor: eKapija Petak, 08.02.2013. 19:41
Komentari
Podeli

Sindikat Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" (RiTE) organizirao je u petak (8. februar 2013) protestno okupljanje radnika ispred upravne zgrade preduzeća da bi Vladu RS upozorili da ovo preduzeće ima prioritet pri dodjeli koncesije na ležište uglja "Ugljevik istok", prenose "Nezavisne novine".

Radnici su zabrinuti da bi u slučaju da koncesiju dobije neko drugi, postojeća ugljevička termoelektrana za samo desetak godina ostala bez sirovine za proizvodnju električne energije, javio je Radio RS.

Nekoliko stotina radnika koji su jutros protestovali ispred upravne zgrade izviždali su predstavnika uprave preduzeća, a sindikalni lideri su podsjetili da je upravo sindikat prije desetak godina zaustavio propadanje preduzeća uzrokovano angažmanom trećih osoba u ugljevičkom rudniku.

RiTE "Ugljevik" je nakon milionskih ulaganja u istraživanje i eksproprijaciju zemljišta podnio zahtjev za koncesiju na rudno ležište "Ugljevik istok" u kome je oko 55 miliona tona uglja.

Koncesija još nije odobrena, a u međuvremenu je formirano preduzeće "Comsar Energy Republika Srpska", koje će graditi treću fazu termoelektrane. Ovakva situacija je zabrinula radnike, a predsjednik Sindikata RiTE Ivan Radovanović kaže da je već do sada bilo zloupotreba ugovora između Elektroprivrede RS i "Comsar Energy RS", a na račun postojeće termoelektrane.

Direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Anto Gajić nije želio da daje izjave, a uprava preduzeća je u pisanom saopštenju poručila da nema razloga za zabrinutost radnika.

- Odgovorno tvrdimo da ovo preduzeće ima dobru perspektivu, a interes uprave i radnika je bio i ostaje pouzdan rad ovog bloka u narednom periodu i podizanje njegove pogonske spremnosti i ekonomičnosti u radu. Da smo na dobrom putu potvrđuju realizovane investicije u prethodnim godinama, kao i one koje su planirane, a među kojima se posebno ističe projekt odsumporavanja vrijednosti 117 mil EUR- stoji u saopštenju, uz podsjećanje da su premijer i predsjednik RS-a u više navrata izjavili da je očuvanje i razvoj postojećeg Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" strateški cilj, koji ni na koji način neće ugroziti izgradnja treće faze termoelektrane.

"Comsar Energy Limited" s Kipra, u vlasništvu Rašida Serdarova, je 2011. godine s predstavnicima Vlade RS i upravom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" potpisao ugovor o izgradnji treće faze TE "Ugljevik", a dobio je i dvije koncesije, na eksploataciju uglja na ležištima "Delići, Peljave-Tobut" koje se procjenjuje na oko 45 miliona tona te koncesiju na izgradnju trećeg bloka termoelektrane u RiTE Ugljevik.

Za ovu investiciju, kao i druge u jugoistočnoj Evropi, Serdarov je 2010. godine registrovao firmu na Kipru "Comsar Energy Limited", a zatim je u RS formirano privredno društvo "Comsar Energy Republika Srpska", u kojem Termoelektrana "Ugljevik" ima 10% udjela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.