NavMenu

Rang lista svjetskih visokoškolskih ustanova - Banjalučki Elektrotehnički fakultet najbolji iz RS

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.02.2013. 13:02
Komentari
Podeli

Najbolje rangirana visokoškolska ustanova iz Republike Srpske prema novom istraživanju Vebometriksa i dalje je banjalučki Elektrotehnički fakultet, koji se nalazi na 5.501. mjestu na listi svjetskih univerziteta, piše "Glas Srpske".

Prema podacima javnog istraživačkog centra Vebometriks iz Španije, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), Univerzitet u Banjaluci je popravio uslove u odnosu na avgust prošle godine, pa se sa 6.042. mjesta "popeo" na 5.511. poziciju.

Bolju poziciju zauzeo je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji se sada nalazi na 12.134. mjestu, dok je ranije bio na 14.662. poziciji.

Banjalučki Medicinski fakultet nalazi se na 19.022. poziciji, dok je na prethodnom rangiranju zauzeo 18.184. mjesto.

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu zauzeo je sedmo mjesto u BiH odnosno 6.182. u svijetu, dok je banjalučki Ekonomski fakultet svrstan na 13. poziciju u BiH odnosno 9.623. u svijetu. Ekonomski fakultet u Banjaluci na prošloj listi Vebometriksa bio je na 7.272. mjestu.

Kada je riječ o univerzitetima iz BiH, najbolje rangiran je Univerzitet Sarajevo, koji se nalazi na 1.739. mjestu, a slijedi ga Univerzitet u Tuzli na 4.114. mjestu, te International Burch Universitdž Sarajevo na 4.380. mjestu i Univerzitet u Zenici koji je 4.784. na rang listi.

Najgore rangirana visokoškolska ustanova u BiH je Medicinski fakultet u Istočnom Sarajevu, koji je zauzeo 20.678. mjesto.

U Srbiji je najbolji Univerzitet u Beogradu, koji se nalazi na 633. mjestu u svijetu, dok je iz Hrvatske najbolji Univerzitet u Zagrebu, koji se našao na 564. mjestu u svijetu.

Iz Crne Gore najbolje je plasiran Univerzitet Crne Gore, koji se nalazi na 5.853. mjestu.

U Sloveniji, kao i u regionu, najbolji je Univerzitet u Ljubljani koji je zauzeo visoko 183. mjesto na listi svjetskih univerziteta.

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak rekao je da je veoma značajno to što je Univerzitet u Banjaluci zauzeo dosta bolju poziciju u odnosu na raniji period.

- Za klasifikaciju na Vebometriks listi mnogo je važan sajt fakulteta, zbog čega se u idućem periodu nadamo da će naši univerziteti kada budu kompletirane elektronske prijave zauzeti daleko značajniju poziciju - istakao je Dronjak.

Top deset

Kada je riječ o univerzitetima u svijetu, najuspješniji su američki, koji zauzimaju prvih 13 mjesta.

Uvjerljivo prvi je i dalje Harvard, a slijede ga Stanford, Masačusets Tehnološki Institut, Univerzitet u Mičigenu, te Univerzitet u Pensilvaniji.

Najbolji fakultet u Evropi je Kembridž, a iza njega Oksford. Slijede ih Univerzitet u Londonu, Univerzitet Helsinki, te Utreht univerzitet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.