NavMenu

Azerbejdžan zainteresovan za privrednu saradnju sa BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 06.02.2013. 12:34
Komentari
Podeli

BakuBaku

Tokom posjete delegacije Predstavničkog doma PSBiH Azerbejdžanu istaknuta je mogućnost privredne saradnje na poljima hidrogenetike, metalne i namjenske industrije, rudarstva i poljoprivrede, pišu "Nezavisne novine".

U posjeti Azerbejdžanu su predsjedavajući Predstavničkog doma dr Božo Ljubić, prvi zamjenik predsjedavajućeg dr Denis Bećirović i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH, Milica Marković.

Oni su tokom prvog radnog dana bilateralne posjete Republici Azerbajdžan u odvojenim susretima razgovarali sa predsjednikom Republike, Ilhamom Alijevim, i predsjednikom Parlamenta Azerbejdžana, Ogtajem Asadovim.

Tokom ovih susreta Ljubić je skrenuo pažnju na mogućnosti saradnje dvije zemlje, prezentirajući ekonomske potencijale BiH, sa posebnim akcentom na oblasti hidroenergetike, metalne industrije, poljoprivrede, namjenske industrije i rudarstva.

On je istako važnost "Business foruma" koji će se uskoro održati u Banjoj Luci i na kome će delegacija Azerbejdžana imati najaktivnije učešće, kao i značaj rute azerbejdžanskog gasovoda za BiH.

Denis Bećirović se osvrnuo na činjenicu da su odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja što, kako je rekao, treba biti iskorišteno za konkretne poteze. Istakao je kako su poželjni češći susreti predstavnika BiH i Azerbejdžana i jačanje saradnje u oblasti medicine, kulture kao i saradnje na akademskoj ravni, a kao posebno bitnu oblast za moguće povezivanje izdvojio je turizam prezentiranje turističkih potencijala naših zemalja.

Poslanica Milica Marković je pohvalila dobre odnose BiH i Azerbejdžana, napomenuvši da Rezolucija o Azerbejdžanu, koja je usvojena na sjednici Predstavničkog doma PSBiH predstavlja prijateljsku poruku Bosne i Hercegovine građanima Azerbejdžana.

Predsjednik Republike Azerbejdžan, Ilham Alijev podsjetio je da dobri odnosi dvije zemlje, koje prema njegovim riječima imaju mnogo sličnosti, imaju i dugu tradiciju. Naglasio je kako Azerbejdžan ostvaruje aktivan dijalog sa zemljama bivše SFRJ i iskazao veliku zainteresovanost Azerbejdžana za zapadni Balkan koja se, kako je rekao, ogleda i u intenzivnim posjetama delegacija iz Azerbejdžana zemljama regiona.

Alijev je istakao da nakon intenziviranja diplomatskih kontakata sa našom zemljom, Azerbejdžan ima velike planove za investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Parlamenta, Ogtaj Asadov, je ukazao na izuzetan značaj posjete delegacije PSBiH Azerbejdžanu, rekavši kako ova posjeta predstavlja važan korak za intenziviranje bilateralnih odnosa između zemalja, navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.