Izvor: eKapija | Utorak, 05.02.2013.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

TE "Ugljevik" - postojeći objekat
TE "Ugljevik" - postojeći objekat

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA.

Ako bismo u dvije riječi htjeli da svedemo listu listu investicija u oblasti komunalne infrastrukture i energetike, onda bi to bilo "solarna energija". A razlog tome je što u našoj retrospektivi, solarne elektrane drže 4 mjesta. Rekli bismo da BiH sigurnim koracima kreće u implementaciju projekata energije dobijene iz alternativnih izvora, ne zanemarujući one tradicionalne. U korak sa Evropom, na koji se dugo čekalo. Nekada gledano sa dozom skepse, sada postaje realnost. S obzirom na sunčanu Hercegovinu (a i ostale krajeve), solarne elektrane ne bi trebalo da budu promašaji. Grade se u Kiseljaku, Jajcu, i Stocu, a u Usori je već puštena u rad.

Čitaoci eKapije najveće interesovanje su pokazali za izgradnju TE "Stanari" (najavljena kao najveća termoelektarna u regionu) i HE "Ulog", a najveća poslijeratna investicija biće blok 7 TE "Tuzla". Srbijanski NIS kupio je OMV, što je dio regionalne strategije tog preduzeća.
S obzirom na odavno poznat hidropotencijal BiH, gradiće se i hidroelektrane, a najviše se govori o HE "Dabar", zbog potencijalnih ekoloških posljedica. Od "Južnog toka" i gasifikacije očekuje se mnogo, a ostaje da vidimo da li će BiH podići prve vjetroelektrane.

Da vidimo šta sadrži naša lista.

TE "Stanari"
TE "Stanari"

Na prvoj poziciji nalaze se TE "Stanari" i HE "Ulog", za čiju gradnju su u septembru potpisani ugovori u Kini. "EFT Group" je ostvarila pravo na koncesiju eksploatacije električne energije na lokalitetu gornjeg toka rijeke Neretve, gdje će se graditi hidroelektrana "Ulog". Planirano je da radovi na realizaciji ovog projekta, čiji je ukupni kapacitet 35 MW, traju 42 mjeseca. Ukupna investiciona vrijednost je 60 mil EUR.

TE "Stanari" će koštati 550 mil EUR, a biće najmoderniji energetski objekt sagrađen u Bosni i Hercegovini. Sa 300 MW instalirane snage godišnje će proizvoditi 2.000 GWh električne energije u baznom režimu rada, u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine. Gradnja će trajati 45 mjeseci, a puštanje u rad je planirano za početak 2016. godine. Oba projekta će kreditirati Kineska razvojna banka.

TE "Ugljevik" - postojeći objekat
TE "Ugljevik" - postojeći objekat
(TE "Tuzla")

Izgradnja bloka 7 u TE "Tuzla", snage 450 MW, drži drugu poziciju, a da se radi o grandioznom projektu govori podatak da je nakon javnog poziva "Elektroprivreda BiH" proglasila čak 11 kompanija za kvalifikovane. "Elektroprivreda BiH" u ovom investicijskom projektu, vrijednosti 1,5 mlrd KM učestvuje u osnovnom kapitalu do 25%. Početak izgradnje Bloka 7 planiran je 2014. godine, a početak proizvodnje 2018. godine.

Trećeplasirana investicija je NIS-ova kupovina 28 OMV benzinskih stanica, čimje je ostvarila stopostotno vlasništvo u "OMV BH". Preuzimanjem maloprodajne mreže OMV u BiH NIS će, kako se ističe, osigurati kanale prodaje goriva "euro 5" kvaliteta, koji se proizvode u rafineriji najveće naftne kompanije u Srbiji. Sa 332 benzinske stanice, šest auto-punilišta za autogas i šest prodavnica boca, NIS već ima najveću mrežu u Srbiji.

TE "Ugljevik" - postojeći objekat
TE "Ugljevik" - postojeći objekat

Na četvrtoj poziciji našla se TE "Ugljevik 3" koju će da gradi kompanija "Comsar Energy" Rašida Serdarova , a početak radova se očekuje na proljeće 2013. godine. Termoelektrana je vrijedna 700 mil EUR i imaće dva nezavisna bloka snage 330 MW. Serdarova želja je da izgradi jaku, tehnološki i ekološki najsavremeniju termoelektranu, a posao u njoj će dobiti 800 radnika. Trebalo bi da bude završena do 2014. godine, kada će biti puštena u rad.

TE "Ugljevik" - postojeći objekat
TE "Ugljevik" - postojeći objekat
(Selmir Fatić)

Peto mjesto drži prva solarna elektrana u BiH, tačnije u Kalesiji. Otvorila ju je familija Fatić, a tokom godine će se proizvoditi električna energija u vrijednosti od oko 100.000 KM. Kako očekuju, investicija će se isplatiti nakon 10 godina. Već treći mjesec nakon puštanja u rad, proizveli su 30% više od planiranog. Inače, elektrana koja je postavljena na krovu sportske dvorane u tom gradu, čine 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 m2. Uz osam pretvarača, ova elektrana snage 120 KW proizvodiće godišnje najmanje 130 MWh električne energije. To je dovoljno za godišnje potrebe oko stotinu domaćinstava.

Posle Kalesije, selimo se u Stolac, jer su tamošnje solarne elektrane zauzele šestu poziciju, a poslovna zona Hodovo je prepoznata kao pravo mjesto za to. Odlukom Općinskog vijeća Stoca na sjednici održanoj početkom decembra 2011. godine, zemljište za izgradnju fotonaponskih elektrana dobile su "MK Group" iz Mostara, "PV Group" iz Čapljine, "BV Sunce" Stolac, te Nermin Muftić iz Sarajeva kao fizičko lice, a ovog proljeća najavljena je izgradnja solarne elektrane firme "Solar star" iz Bugojna. Riječ je o investiciji od 2,5 mil EUR. Inače, "Solar Star" je zastupnik za BiH jedne od najvećih svjetskih proizvođača fotonaponskih modula kompanije "Suntech Power".

Sedmoplasirana investicija je HE "Dabar" u sklopu projekta Gornji horizonti, a javni poziv za izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta za ovu hidroelektranu sa projektantskim nadzorom nad istražnim radovima raspisan je u oktobru 2012. Radi se o ugovoru vrijednom oko 6,1 mil KM (iznos bez PDV-a). Ovim projektom je predviđeno da će se za potrebe HE "Dubrovnik 2" iz sliva Neretve i Trebišnjice preusmjeravati ogromna količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što će, kako su upozoravali, imati drastičan utjecaj na hidrologiju i ekologiju cijele istočne Hercegovine i Malostonskog zaliva sve do delte Neretve.

Regionalni projekat "Južni tok" koji će imati svoj krak kroz Republiku Srpsku nalazi se na osmom mjestu. Trasa gasovoda kroz RS trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada. Da bi se realizovao projekat kod nas, u prvom kvartalu 2013. godine najavljeno je osnivanje zajedničkog preduzeća "Gasprom-Gas-Res". O značaju priključenja na gasovod "Južni tok" dovoljno je reći da je to investicija od više od 500 mil EUR, koja će obuhvatiti gradnju magistralnih gasovoda i termoelektrana na gas, rekli su tada zvaničnici.

Deveta pozicija pripala je izgradnji tri mini hidroelektrane na rijeci Bistrici i jedne na Janjini (opština Čajniče) a koncesije je dobila laktaška kompanija "Kaldera". U izgradnji hidroelektrana biće korištena isključivo domaća oprema, a "Kaldera" posjeduje licencu "Siemens"-a.

Na deseto mjesto dospela je kompanija "Mucić & Co" iz Ljubuškog koja je uspješno završila solarnu elektranu u opštini Muć u Hrvatskoj.

HE "Ustikolina" planirana na udaljenosti 14 km uzvodno od Goražda i 16 km nizvodno od Foče, snage 60, 48 MW, popela se na jedanaesto mjesto. HE "Ustikolina" je projektovana kao pribransko postrojenje, a sa energetskog stanovišta predstavlja protočnu elektranu. Prema ranijim planovima "Elektroprivrede BiH", ta elektrana bi trebalo da se gradi pet godina, a njena godišnja proizvodnja iznosiće 236.80 GWh. Ukupna investiciona ulaganja prema proračunima "Energoinvest"- a iznosiće 130 mil EUR, dok će u njenu izgradnju biti angažovano 1.000 osoba, a stavljanjem u funkciju otvoriće se mogućnost za 40 novih radnih mjesta.

Dvanaestoplasirana investicija je mini HE "Novakovići" na rijeci Ugar u Kneževu, koja je puštena u rad u junu 2012. Izlazna snaga hidrolektrane je 4,9 MW i očekuje se 18 GWh godišnje proizvodnje, što je dovoljno da električnom energijom snabdijeva 6.000 domaćinstava. Uz redovno održavanje, životni vijek te hidroelektrane može biti do 80 godina, a novootvorena hidroelektrana ima koncesiju za rad do 2041. godine.

Na trinaestom mjestu našla se zenička toplana na biomasu, a opremu finansira češki konzorcijum "VHS Brno-Evco Brno-Mevos". Nadležni su rekli da se radi o ekološki čistom projektu, koji će iskorištavati biomasu i u koji će biti utrošeno oko 4 mil KMM, od čega je oko 1,5 mil EUR grant češke Razvojne agencije, odnosno Vlade Češke.

Solarnu elektranu dobija i Jajce, pa se ta investicija našla na četrnaestom mjestu. Investitor i graditelj ove elektrane je firma "Ka- Solar" koja planira uložiti oko 250.000 KM.

I Kiseljak će se moći pohvaliti solarnom elektranom koja je dospjela na petnaestu poziciju. Investitor je firma "Elur" iz Kiseljaka, a radi se o fotonaponskoj elektrani instalisane snage 149,69 kWp, sa predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 168,00 MWh.

Šesnaesta pozicija pripala je vjetroelektrani u Tomislavgradu, čija vrijednost iznosi 78 mil EUR. VE "Mesihovina" će imati 22 vjetroturbine, a prvi kilovati očekuju se krajem 2013.

Na sedamnaestom mjestu nalazi se vjetropark u Glamoču koji planira da gradi banjalučka firma "WBL city project" u vrijednosti od 270 mil KM, a prvi rezultati se očekuju ove godine.

Osamnaestoplasirana investicija je vjetroelektrana u Bosanskom Petrovcu, a listu od devetnaest investicija završava solarna elektrana Usora, koja je puštena u rad krajem prošle godine.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJA i IT, ZDRAVSTVA, NEKRETNINE, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA I SAOBRAĆAJA.

Firme:
PV Group d.o.o. Stolac
MK GROUP d.o.o. Stolac
BV Sunce d.o.o. Stolac
HE Dabar d.o.o. Trebinje
SOLAR STAR d.o.o. Bugojno
ELUR d.o.o. Kiseljak
OMV BH d.o.o. Sarajevo
Mješoviti Holding ERS - MP a.d. TrebinjE - ZP RiTE Ugljevik A.D. Ugljevik
SIEMENS d.o.o Sarajevo
EFT HE Ulog d.o.o. Kalinovik
Vanjskotrgovinska komora BiH/Foreign Trade Chamber of BiH Sarajevo
Ministarstvo inostranih - vanjskih poslova BiH
Termoelektro d.o.o. Beograd
New Roads d.o.o. Beograd
EFT GROUP
NIS a.d. Novi Sad
CMEC Beijing
Vlada FBiH Sarajevo
J.P. Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Elektrodistribucija Sarajevo
JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Podružnica Termoelektrana Tuzla u Tuzli
COMSAR ENERGY REPUBLIKA SRPSKA d.o.o. Banja Luka
Predsjedništvo Republike Srpske Banja Luka
NIS a.d. Petrol Rafinerija nafte Pančevo
HIFA - OIL d.o.o. Tešanj
Grad Stolac
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar
Općina Kalesija
EKO ENERGIJA d.o.o. Kalesija
Federalno ministarstvo okoliša i turizma Sarajevo
CETEOR d.o.o. Sarajevo
MUCIĆ & CO d.o.o. Ljubuški
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
Kaldera Company d.o.o. Laktaši
Vlada RS Banja Luka
Suntech Power Holdings Co. Ltd. San Francisco
KA-SOLAR d.o.o. Jajce
JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar
Općina Jajce
EVECO Brno s.r.o. Brno
Grad Zenica
Opština Kneževo - Skender Vakuf
Ministarstvo energetike i rudarstva RS
EHE d.o.o. Banja Luka
IVEX d.o.o. USORA
KRAFT GRUPA d.o.o. Čapljina
Općina Bosanski Petrovac
Federalno ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo
MIBO KOMUNIKACIJE d.o.o. Sarajevo
WBL city project d.o.o. Banja Luka
JP HT d.d. Mostar
VHS Brno Inc Brno
VHS Brno Inc Brno
Regulatorna komisija za energiju u FBiH
Schuco Njemačka
Tagovi:
ekapija com Beograd
retrospektiva investicija
investicije
investicije u energetiku
investcije u komunalnu infrastrukturu
TE Stanari
HE Ulog
rijeka Neretva
najmoderniji energetski objekt
Kineska razvojna banka
TE Tuzla
blok 7 TE Tuzla
OMV stanice
OMV benzinska stanica
gorivo euro 5
auto gas
TE ugljevik 3
solarna elektrana Kalesija
Fatić solarna elekrana
sportska dvorana Kalesija
solarna elektrana Stolac
Općinsko vijeće Stolac
fotonaponska elektrana
MK Group Mostar
PV Group Čapljina
BV Sunce Stolac
Nermin Muftić
Solar Star Bugojno
Suntech Power
HE Dabar
Gornji horizonti
HE dubrovnik 2
sliv Neretve
sliv Trebišnjice
hidrologija
ekologija
malostonski zaliv
delta neretve
gasovod Južni tok
gasovod
Gasprom Gas Res
magistralni gasovod
termoelektrana na gas
mini hidroelektrana Bistrica
mini hidroelektrana Janjina
Siemens
HE ustikolina
pribransko postrojenje
protočna elektrana
mini HE Novakovići
rijeka Ugar
toplana na biomasu
biomasa
toplana Zenica
Razvojna agencija Češka
solarna elektrana jajce
solarna elektrana Kiseljak
Elur Kiseljak
vjetroelektrana Mesihovina
vjetropark Glamoč
vjetroelektrana Bosanski Petrovac
solarna elektrana Usora
MEVOS spol sro Brno
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE