Izvor: eKapija | Nedjelja, 03.02.2013.| 07:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS dozvoljeno obavljanje taksi prevoza vozilima do 15 godina starosti

(Foto: b)

Na posljednjoj sjedinici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, saopšteno je na sajtu Vlade RS.

Izmjenama i dopunama postojećeg zakona omogućeno je, između ostalog, vršenje taksi prevoza vozilima do 15 godina starosti, kao i namjenski proizvedenim vozilima za prevoz lica sa posebnim potrebama, a na inicijativu udruženja taksi prevoznika iz Republike Srpske.


Takođe, preduzetnicima je omogućeno obavljanje djelatnost prevoza za vlastite potrebe sa više od dva registrovana motorna vozila. Do sada je preduzetnicima bilo ograničeno vršenje djelatnosti prevoza sa najviše dva motorna vozila.

U praksi se pokazala potreba da se odobri prevoz za vlastite potrebe teretnim motornim vozilima veće nosivosti, prije svega zbog poljoprivrednih proizvođača, ali i specifičnih djelatnosti za čije obavljanje su neophodna teretna motorna vozila veće nosivosti. S tim u vezi, omogućen je prevoz za vlastite potrebe vozilima nosivosti do 5 tona.

Motornim vozilom namijenjenim za javni prevoz i prevoz za vlastite potrebe može upravljati lice koje je u radnom odnosu kod vlasnika, odnosno korisnika vozila i koje ispunjava uslove utvrđene propisima o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Ovim zakonom posebna pažnja je posvećena nesmetanom odvijanju djelatnosti prevoza u drumskom prevozu, obezbjeđenju jednakih uslova za sve prevoznike, dostupnosti javnog prevoza svim korisnicima pod jednakim uslovima, kao i vršenju prevoza u drumskom saobraćaju na način da se obezbjeđuje maksimalna bezbjednost putnika, te nizu drugih važnih pitanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.