NavMenu

"Autoceste FBiH" traže povećanje akcize na gorivo kako bi se nastavile investicije u koridor 5C

Izvor: eKapija Petak, 01.02.2013. 18:41
Komentari
Podeli

Ensad KarićEnsad Karić

Za nove investicije u izgradnju autoceste na koridoru 5C, osim kreditnih sredstava, biće potrebna novčana podrška iz budžeta Federacije BiH ili povećanje akciza na gorivo, najavio je direktor JP "Autoceste FBiH" Ensad Karić, a piše "Oslobođenje".

Za izgradnju autoceste potrebno je ukupno 3 mlrd KM. Ukoliko do povećanja akciza dođe, to će značiti i povećanje cijena goriva. U 2012. godini "Autoceste FBiH" su po osnovu akciza prikupile oko 60 mil KM, od ukupnih 80 mil KM prihoda.

U protekloj godini je, prema njegovim riječima, investirano oko 300 mil KM u izgradnju autoceste kroz FBiH, a ukupna vrijednost do sada potpisanih ugovora iznosi oko 835 mil KM.

Na području BiH do kraja 2014. godine trebalo bi biti izgrađeno ukupno 102 kilometra autoceste na koridoru 5C. Prosječna planirana cijela kilometra autoceste koja prolazi kroz BiH iznosi 10 mil eura, s tim da je u ravničarskim dijelovima kroz središnji dio zemlje te kroz Posavinu ona oko 7, a na planinskom području između Sarajeva i Mostara čak 20 mil EUR po kilometru.

"Autoceste FBiH" zaključile su ugovore o izvedbi radova na dionicama koridora koji bi do kraja 2014. trebao u cijelosti povezati Zenicu i Tarčin, dvadeset kilometara južno od Sarajeva prema Mostaru.

Kako je pojasnio Karić, predstoji i dovršetak gradnje desetak kilometara dionice autoceste te graničnog prijelaza Bijača na jugu, koji je za BiH iznimno značajan jer će biti jedan od dva preko kojega će se nakon ulaska Hrvatske u EU moći izvoziti roba biljnog i životinjskog porijekla.

- Uopće nije upitno hoće li to biti gotovo do 1. jula- ustvrdio je Karić.

Najavio je i kako bi u ovoj godini trebala početi gradnja dionice od desetak kilometara autoceste kroz Posavinu od Odžaka do Svilaja, gdje također treba biti novi granični prijelaz prema Hrvatskoj, a moraće se graditi i potpuno novi most preko Save. Ponude za ovu dionicu biće otvorene 20. februara.

On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo - Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija "Impresa Pizzarotti & Salini" S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žalili Evropskoj investicijskoj banci, koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.

S obzirom na to da je u tenderskoj ponudi turska kompanija Cngiz Insaat, kojoj je posao dodijeljen, dostavila cijenu 172 mil EUR za Vlakovo - Lepenicu, a ugovor potpisan na 178 mil EUR, Karić je ustvrdio da je 6,9 mil EUR greška u računanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.