NavMenu

Brokerske kuće iz FBiH mogu trgovati na Banjalučkoj berzi

Izvor: Portal BH Biznis Ponedjeljak, 04.09.2006. 12:14
Komentari
Podeli

Zakon o tržištu hartija od vrijednosti, koji je nedavno usvojen u parlamentu RS, označava prekretnicu u razvoju tržišta kapitala jer uvodi mnoštvo novina među kojima su omogućavanje učešća brokerskih kuća iz FBiH u trgovini na Banjalučkoj berzi (BLSE), te proširenje berzanske kotacije, kažu stručnjaci. U Komisiji za hartije od vrijednosti RS (KHOV), koja je pripremila zakon, ističu da će novim zakonom svaki ovlašteni učesnik na tržištu kapitala u BiH moći postati član Banjalučke berze i trgovati hartijama od vrijednosti RS na potpuno ravnopravnim osnovama.

Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV, rekao je da po dosadašnjem zakonu brokersko-dilersko društvo koje želi raditi na području RS moralo je biti osnovano na teritoriji RS. On je istakao da će se time stvoriti zdrava konkurencija koja bi trebalo da dovede do veće efikasnosti i smanjenja troškova na tržištu kapitala. Usvajanje novog zakona je, ocjenjuju stručnjaci, bilo neophodno pošto je postojeći suviše uzak da bi se išlo u pravcu razvoja tržišta kapitala. U KHOV kažu da su ga uskladili s direktivama Evropske unije, te da su nastojali da uvrste sve ono što je u toj oblasti aktuelno u svijetu.

Emitenti koji ispunjavaju određene uslove bit će u obavezi da podnesu zahtjev za uvrštavanje njihovih dionica na berzansku kotaciju. Berzanski analitičari su prethodnih mjeseci isticali da rukovodstva mnogih atraktivnih preduzeća nisu htjela izlazak na kotaciju, jer su tada u obavezi da sve informacije o preduzeću otvore prema javnosti i investitorima. Sada će dionička društva čija visina kapitala i godišnji prihod prelaze po deset miliona KM, a imaju više od 100 dioničara, morati podnijeti zahtjev za uvrštenje na kotaciju. Procjenjuje se da će to na prestižno berzansko tržište dovesti preko 30 dioničkih društava koja će praviti društvo već uvrštenim "Telekomu Srpske", "Rafineriji ulja" Modriča i "NLB" Razvojnoj banci. To u praksi znači da će se na kotaciji naći i svih deset preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS, zatim, "Pošte Srpske", "Željeznice RS", zvornički "Birač", Boksit "Milići", "Banjalučka pivara", "Mira Prijedor", te banjolučke firme "Vitaminka" i "Krajinapetrol". Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti strogo su propisane kaznene odredbe, pošto je ocijenjeno da su trgovanje na bazi povlaštenih informacija i manipulacije osnovni problem svakog tržišta.

Najrigoroznije kazne predviđene su za osobe koje se bave nedozvoljenim trgovanjem hartijama od vrijednosti, poznatijim kao "torbarenje". Organizatorima mreže posrednika takvih poslova prijeti novčana sankcija ili kazna zatvora do pet godina, dok obični torbari mogu dobiti godinu dana zatvora, s tim da se kazna u slučaju veće štete povećava na tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.