Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.01.2013.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Most preko Save
Most preko Save (Foto: b)

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJ.

Izgradnja koridora 5C svakako je najznačajniji i najkapitalniji saobraćajani projekat naše zemlje, čiju realizaciju nestrpljivo očekuju svi žitelji u BiH. Gradiće se postepeno, učestvovaće više firmi kao izvođači radova, a ukupna dužina iznosi 336 kilometara. Planirani rok završetka radova je kraj 2017. godine, ali kako izgleda rok će se morati probiti, što zbog novca, što zbog tenderskih procedura.

U Sarajevu se očekuje početak radova na XII transverzali i južnoj longitudinali, kao i stupskoj petlji, čime će gužve u tom gradu postati prošlost. Podjednako kao i za koridor 5C, interesovanje čitalaca "eKapije" privukle su informacije o gradnji hrvatske autoceste kroz Neum. Pitanja je mnogo, da li će graditi tunel, most ili nešto treće, kako bi se na najbolji način povezao dio Hrvatske sa Dubrovnikom.

Autoput Prnjavor-Doboj, kao i dionica Banjaluka-Doboj takođe su privukli pažnju čitalaca "eKapije", ali i Mahovljanska petlja, koja je već puštena u saobraćaj.

Most preko Save
Most preko Save (Foto: b)
(Koridor 5C)

Koridor 5C zauzeo je prvo mjesto, jer su za njega zainteresovane svjetske kompanije, a zanimljiv je podatak da će se njime kroz Hercegovinu ići brzinom od 120 km/h. Koridor 5C podijeljen je u tri trase. Prva - sjeverna trasa, počinje od sjeverne granice a završava u Kaknju. Srednja trasa vodi od Kaknja do Jablanice a južna trasa počinje od Jablanice i završava na južnoj granici s Republikom Hrvatskom. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdvojilo je u 2012. godini 20 mil KM za izgradnju prioritetnih dionica autoputa. Sredinom ljeta 2012. godine Ensad Karić iz "Autocesta FBiH" je rekao kako je tada u toku izgradnja 31 kilometra kroz Federaciju. Primarni razlog kašnjenja završetka kompletog koridora naravno biće raspoloživa novčana sredstva.

(Južna longitudinala)

Druga pozicija pripala je projektima u Sarajevu, tačnije Stupskoj petlji, XII transverzali i južnoj longitudinali, čime će taj grad postati pravo gradilište, ali se krajnjem cilju svi raduju, jer će u velikoj mjeri smanjiti gužve u prestonici. Kanton Sarajevo se za obnovu ovih saobraćajnica zadužio iznosom od 16,5 mil EUR. Prije svih radova krenulo se u riješavanje imovinskih odnosa, jer se radovi izvode kroz sami centar. Projektom je predviđeno proširenje i završetak Stupske petlje, što će obuhvatiti izgradnju drugog mosta i dvije dodatne rampe na petlji, te djelimičnu rekonstrukciju postojećeg mosta. Početak svih radova zakazan je za 2013. godinu sa rokom od godinu dana.

Most preko Save
Most preko Save (Foto: b)
(Neum)

Trećeplasirana investicija je projekat autoceste kroz Neum, odnosno kako na najbolji način obezbediti da autoput prođe kroz BiH i poveže se sa Dubrovnikom, a da i jedna i druga država budu zadovoljne. Hrvatska bi već 2014. mogla povući prva evropska sredstva za Pelješki most. U međuvremenu, pitanje povezanosti juga Hrvatske osim koridorom moglo bi se riješiti i trajektima. Govorilo se i o gradnji tunela ispod Neuma dužine 5,5 km, a koje će krajnje riješenje biti ostaje da vidimo.

Most preko Save
Most preko Save (Foto: b)

Most preko Save kod Svilaja našao se na četvrtom mjestu, a gradiće ga hrvatska građevinska firma "Viadukt", nakon što je odustao austrijski "Strabag". Investicija je vrijedna oko 25 mil EUR, a most će biti dug 640 metara, širok 29 i biće spona autoceste na koridoru 5C između BiH i Republike Hrvatske. Početak radova je zakazan za kraj septembra 2012. godine, a trebalo vi da traju 24 mjeseca. Gradnju mosta finansiraju Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine u omjeru 50:50.

Most preko Save
Most preko Save (Foto: b)
(Talgo voz)

Peta pozicija pripala je talgo vozovima, koji su namijenjeni za poboljšanje kvaliteta usluge ŽFBiH u međunarodnom putničkom saobraćaju, koji se odvija kroz Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku. Talgo vozovi nude poseban užitak putovanja. Opremljeni su izuzetno udobnim sjedištima, spavaćim kolima, luksuzno opremljenim barom, posebnim prostorom za invalide, toaletom i mogućnošću Internet konekcije. Hrvatska je dala zeleno svijetlo za prolazak kroz njenu teritoriju, a izdavanje dozvola u Srbiji i Mađarskoj je u završnoj fazi.

Na šestom mjestu našla se glavna gradska magistrala u Zenici, a prva faza radova krenula je u martu 2012. godine. Magistrala će biti duga 7,8 kilometara (3,2 km gradske i 4,6 km vangradske dionice), a njena izgradnja finansira se iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj od kojeg su osigurana sredstva u visini 25 mil USD. Nakon izgradnje, Zenica će dobiti cestu sa četiri kolovozne trake i razdjelnim ostrvom, dva rondoa, desetak raskrsnica, pješačke staze i prateću infrastrukturu.

Sedmu poziciju drži autoput Prnjavor-Doboj, a konzorcijum koji izvodi radove čini "Granit" iz Skoplja i domaći "Integral inženjering", koji su pobjedili na tenderu sa cijenom od 180 mil EUR.

Autoput Banjaluka-Doboj je na osmom mjestu, a ta dionica biće finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona evra, a korisnik kredita uz garancije Vlade RS biće JP "Autoputevi RS".

Na devetoj poziciji je Mahovljanska petlja, najznačajniji infrastrukturni projekat u RS protekle godine, a posljednje, deseto mjesto zauzeo je Cargo centar na aerodromu Banjaluka.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJA i IT, ZDRAVSTVA, NEKRETNINE I POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Firme:
Ministarstvo komunikacija i prometa BIH
Grad Čapljina
Vlada FBiH Sarajevo
EURO ASFALT d.o.o. Sarajevo
EBRD BiH Sarajevo
JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar
NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši
OHL ŽS, a.s. Brno - střed
Revicon d.o.o. Sarajevo
ENKA Istanbul
Bechtel Corporation San Francisco
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija Mostar
CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
Salini Costruttori S.p.A. Roma Italija
Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. Parma Italy
ŽGP GP d.d. Sarajevo
Hidrogradnja d.d. Sarajevo
H.P. INVESTING Mostar
STRABAG d.o.o. Sarajevo
JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo
Općina Kreševo
Općina Ilidža
KS Ministarstvo saobraćaja Direkcija za puteve Kantona Sarajevo
SZR PEKARA AS Saraejvo
Općina Novo Sarajevo
Vlada KS Sarajevo
Ministarstvo stambene politike KS
STRABAG AG Beč zastupan po CONFIDA CONSULTING d.o.o. Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo
EBRD London
Hrvatske Ceste d.o.o. Zagreb
Ministarstvo pomorstva,prometa i infrastrukture Zagreb
HDZ BiH Mostar
Općina Neum
GRAD DUBROVNIK
Vlada Republike Hrvatske
Direkcija za ekonomsko planiranje BiH Sarajevo
Istarski demokratski sabor Pula
Hrvatska stranka umirovljenika Zagreb
HNS Zagreb
Kantonalni stambeni fond Sarajevo
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Zagreb
Ministarstvo inostranih - vanjskih poslova BiH
Ministarstvo prometa i veza HNK/HNŽ Mostar
European Union Bruxelles
JU Univerzitet u Bihaću
TEHNOMONT - BRODOGRADILIŠTE PULA d.o.o. Pula
Jadrolinija Rijeka
EUROPEAN COMMISSION Bruxelles
Željeznice RS a.d. Doboj
J.P. Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo
Železnice Srbije a.d. Beograd
VIADUKT d.d. Zagreb
VIADUKT d.o.o. Sarajevo
STRABAG RS d.o.o. Banja Luka
JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica
Hrvatske Željeznice Holding d.o.o. Zagreb
INTEGRAL INŽENJERING a.d. Laktaši
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
Grad Zenica
Poliester Grupa Priboj
ALMY-TRANSPORT d.o.o. Zenica
Aerodromi Republike Srpske a.d. Banjaluka
Predsjedništvo Republike Srpske Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
JP Autoputevi RS Banja Luka
MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad
Tagovi:
ekapija com
retrospektiva investicija
investicije
investicije u saobraćaj
koridor 5C
koridor vc
trasa koridora 5c
Ensad Karić
tender za koridor 5c
Stupska petlja Sarajevo
XII transverzala Sarajevo
južna longitudinala Sarajevo
saobraćajna gužva Sarajevo
autocesta kroz neum
most preko pelješca
trajekt pelješac
tunel ispod Neuma
most preko Save
Most Svilaj
talgo voz
željeznički saobraćaj
dozvola za talgo voz
magistrala zenica
gradska magistrala zenica
kolovozna traka
rondo
ostrvo
pješačka staza Zenica
autoput Prnjavor Doboj
autoput Banjaluka Doboj
Mahovljanska petlja
Cargo centar aerodrom Banjaluka
Aerodrom Banjaluka
cargo centar
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.