Izvor: eKapija | Srijeda, 30.01.2013.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE i PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

Novi pogon "Ovako"

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Da je i Bosna i Hercegovina prepoznala evropski trend ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i beneficije koje stižu iz raznih fondova namjenjenih toj oblasti, pokazuje lista investicija u 2012. godini, a koja najvaljuje ili obavještava koji to će to projekti u velikoj mjeri poboljšati postojeće stanje.

Čitaoci eKapije zainteresovali su šta sve to podrazumjeva najavljeni projekat 1.000 farmi širom BiH, a u čiju izgradnju turski privrednici ulažu čak 500 mil KM. Projekat, koji se već sprovodi u Turskoj, Bjelorusiji i Hrvatskoj, u našoj zemlji biće realizova u narednih pet do šest godina. Kako je najavljeno zapošljavanje čak 3.000 ljudi, ostaje da vidimo koliko i šta će se uraditi po tom pitanju u 2013. a i dalje.

Čelinac se može pohvaliti prvim plodovima aronije, čudotvorne biljke i kako kažu, najjačeg antioksidansa na svijetu. A plodove ubira porodica Mihajlović, što pokazuje da porodični biznis itekako može imati uspjeha u našoj zemlji. Bitna je ideja, trud i doslijednost.

Ulagaće se u nove i modernije pogone postojećih firmi u BiH, čuveni njemački "Zott" otvoriće fabriku u Gradačcu, a u Prijedoru se gradi selekcijsko-uzgojni centar kreditom Garantnog fonda RS, što je najviša garancija koju je do tada izdao taj fond. U istom gradu, u proljeće 2013. godine otvoriće se i "Vitamilk".

Krenimo redom.

Novi pogon "Ovako"
(Farma koza)

Na prvom mjestu nalazi se projekat 1.000 farmi koza koji je u martu prošle godine predstavljen premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću. Kako je rečeno, investitor će osigurati operacionalizaciju ideje, tehnologiju, nabavku stočne hrane, veterinarske usluge i obuku, te otkup mlijeka i njegov plasman na već osigurano inostrano tržište. Finansiranje će se odvijati preko turskih banaka i povoljnih kredita koje je osigurala Vlada Republike Turske, kao i putem Razvojne banke Federacije BiH, a farmerima će biti potrebna vrlo mala početna investicija. Inicijator projekta je turski privrednik Aybar Uluca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a prva farma je najavljena za kraj 2012.


Novi pogon "Ovako"
(Aronija)

Druga pozicija pripala je plantaži aronije u Čelincu, koju je na površini od 3,5 ha podigla porodica Mihajlović. Podigli su je u aprilu 2011. godine, a prve plodove ubrali su u avgustu prošle godine. Ljekovita svojstva aronije (u narodu poznate kao sibirska borovnica) potvrđuje i njen sastav u kome se nalaze velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih poznatih voćnih vrsta), folne kiseline, vitamina A, C (kojeg ima 8-10 puta više nego u južnom voću) zatim vitamina B2, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor.

Novi pogon "Ovako"
("Madi")

Trećeplasirana investicija je pogon za gotove proizvode i tri farme tešanjske firme "Madi" . To je nastavak investicija iz 2011. kada su kupili Veterinarsku stanicu Tešanj i firmu "Sloga" u stečaju. Planirali su da u prošloj godini izgrade objekat na oko 4.500 m2 na kojem bi se proizvodili polutrajni proizvodi konzerve i tri farme za njihova matična jata koje će se prostirati na oko 6.000 m2. Riječ je o investiciji oko 2 mil KM koje će se realizirati u poslovnoj zoni Bukva u Tešnju. Osim toga, u budućem periodu planiraju locirati najsavremeniju klaonicu u prostorijama tvornice "Sloga", koja se prije rata bavila proizvodnjom kožne galanterije.

Novi pogon "Ovako"

Otvaranje "Zott" fabrike u Gradačcu našlo se na četvrtom mjestu. Riječ je o prvoj "Zott"- ovoj proizvodnji u ovoj regiji, gdje je dosad bio prisutan sa snažnom prodajom svojih proizvoda. Zemljište za gradnju tvornice, ukupne površine oko 50.000 m2, "Zott" je kupio od nekolicine privatnih vlasnika. Sve što "Zott" proizvede u BiH trebalo bi navodno ići za izvoz u Tursku. U Gradačcu će se prerađivati oko 150 miliona litara mlijeka godišnje. Po kapacitetu mljekara u Gradačcu je među pet najvećih na Balkanu.

Novi pogon "Ovako"

Na petom mjestu je novi pogon mesne industrije "Ovako" u koji će ukupno biti uloženo 17 mil KM. Plan je da objekat bude završen do maja 2013. godine, a nalaziće se u krugu kompleksa postojećih postrojenja za proizvodnju mesnih prerađevina te kompanije u Blažuju.

Šesto mjesto pripalo je selekcijsko-uzgojnom centru u Trnopolju kod Prijedora, koji gradi privrednik Jusuf Arifagić. Kako je rekao, u prvoj fazi ovaj centar će brojati 600 muznih krava, a već u 2013. trebalo bi da uzgaja 1.600 grla. U sastavu centra biće izgrađen i pogon za proizvodnju bio-gasa koji će se koristiti za proizvodnju električne energije i grijanja staklenika površine 10.000 m2. Arifagić je dobio garanciju za kredit Garantnog fonda RS u iznosu od 1,5 mil KM.

"Muška voda " iz Kladnja našla se na sedmoj poziciji, jer je u januaru 2012. godine potpisan ugovor o koncesiji za korištenje prirodne izvorske vode. Potpisivanjem Ugovora, jedanaest godina nakon osnivanja preduzeća, ponovno će se reaktivirati izvor "Muške vode" i stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.

Osmu poziciju drži novi proizvodni pogon mesne industrije "Menprom" iz Gornje Tuzle. Riječ je o pogonu sa najsavremenijom tehnologijom površine 2.000 m2, U sklopu novog pogona, planirane su dvije nove proizvodne linije, linija u limenoj ambalaži i linija u aluminijskim posudama. Asortiman konzerviranih mesnih prerađevina će biti dio postojećih "Menprom" brendova "Pollo" i "Premi", a obuhvataće gotova jela (gulaš, preliv za tjesteninu, ragu), zatim mesne doručke i paštete.

Pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce firme "Bosnet" u naselju Grujiću u Hadžićima našao se na devetoj poziciji. U februaru 2012. godine ta firma je poslala zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje dozvole kako bi pokrenula pogon. Riječ je o savremenoj liniji za proizvodnju hrane za slatkovodne i morske ribe, kao i kućne ljubimce (mačke i pse).

Na desetoj poziciji je fabrika za preradu voća i povrća "Frigos" iz Čelića, tačnije moguće pokretanje proizvodnje, a listu od jedanaest investicija završava nova fabrika mljekare "Vitamilk" iz Prijedora koja bi trebalo da otvori vrata u maju ove godine, a najavljeno je zapošljavanje 50 novih radnika.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJA i IT, ZDRAVSTVA i NEKRETNINE.

Firme:
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Sarajevo
Razvojna banka FBiH Sarajevo
Vlada FBiH Sarajevo
Mliječni Put d.o.o. Gradačac
Imlek a.d. Beograd
SLOGA d.d. Tešanj
JP Veterinarska stanica d.o.o. Tešanj
MADI d.o.o. Tešanj
Poljoprivredni institut RS Banja Luka
MEDITERAN - INOX d.o.o. Čelinac
Predsjedništvo BiH
Općina Kladanj
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Tuzlanskog kantona
Vlada RS Banja Luka
Garantni fond RS a.d. Banja Luka
CET BAH d.o.o. Sarajevo
AKOVA IMPEX d.o.o. Sarajevo
DUKAT MLJEKARA d.o.o. Gradačac
Grad Prijedor
G. VITAMILK d.o.o. Prijedor
Celpak a.d. Prijedor
Kantonalni sud u Tuzli
Frigos d.o.o. Čelić
Općina Čelić
BOSNET Sarajevo
Federalno ministarstvo okoliša i turizma Sarajevo
Grad Tuzla
MENPROM d.o.o. Tuzla
Tagovi:
Retrospektiva investicija
eKapija com
investicije
investicije u poljoprivredu
prehrambena industrija
farme koza
1000 farmi koza
Nermin Nikšić
stočna hrana
veterina
turske banke
Vlada Republike Turske
farmer
Aybar Uluca
aronija
plantaža aronije
aronija čelinac
porodica Mihajlović Čelinac
ljekovita svojstva aronije
betakaroten
kalijum
kalcijum
gvožđe
mangan
molibden
jod
fosfor
sibirska borovnica
biofenol
tanin
katehin
flavonid
antocijanin
folna kiselina
vitamin a
vitamin c
vitamin b2
vitamin b6
vitamin b9
vitamin e
vitamin p
veterinarska stanica tešanj
poslovna zona Bukva Tešanj
mljekara Gradačac
meso i mesne prerađevine
mlijeko i mliječni proizvodi
Jusuf Arifagić
selekcijsko uzgojni centar Trnopolje
muzne krave
grla stoke
prirodna izvorska voda
muška voda kladanj
limena ambalaža
aluminijumska ambalaža
Pollo
Premi
menprom gulaš
prelov ze tjesteninu Menprom
mesni doručak Menprom
pašteta menprom
hrana za ljubimce
kućni ljubimci
hrana za ribe
Grujići
prerada voća i povrća Frigos
mljekara prijedor
vitamilk prijedor
Vlada FBiH
Razvojna banka FBiH Sarajevo
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Sarajevo
Predsjedništvo BiH
MEDITERAN INOX doo Čelinac
POLJOPRIVREDNI INSTITUT RS Banja Luka
MADI doo Tešanj
JP Veterinarska stanica doo Tešanj
SLOGA dd u stečaju Tešanj
Imlek ad Beograd
Mliječni Put doo Gradačac
DUKAT MLJEKARA doo Gradačac
AKOVA IMPEX doo Sarajevo
CET BAH doo Sarajevo
Garantni fond RS ad Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu Tuzlanskog kantona
Općina Kladanj
MENPROM doo Tuzla
Općina Tuzla
Federalno ministarstvo okoliša i turizma Sarajevo
BOSNET doo Sarajevo
Općina Čelić
Frigos doo Čelić
Kantonalni sud u Tuzli
Celpak ad u stečaju Prijedor
G VITAMILK doo Prijedor
Grad Prijedor
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.