Izvor: eKapija | Utorak, 29.01.2013.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

Sarajevo City Centar
Sarajevo City Centar (Foto: b)

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE.

Ulaganja, već započete gradnje, ali i najave budućih investicija u objekte različitih namjena širom Bosne i Hercegovine, učinili su da naša ovogodišnja lista bude šarenolika i nadasve interesantna, jer ono što je predstavljeno itekako se tiče svih generacija građana. Ako bismo se osvrnuli na podatak koji to gradovi ponosno mogu da najave i očekuju nove investicije u oblasti nekretnina, onda ćemo reći da ubjedljivo vodi Sarajevo, zatim Banjaluka pa Tuzla.

Interesovanje čitalaca eKapije privukle su informacije o toku radova na grandioznom objektu "Sarajevo City Centar", jer su tamo najavljeni sadržaji kakvi odlikuju multifunkcionalne centre u svjetskim metropolama. Nešto drugačiji kompleks, stambeno-rezidencijalni, naći se se u Hadžićima, a za razliku od Sarajevo City Centra koju realizuju Saudijci, u Hadžiće stiže kuvajćanska investicija.

Godina iza nas je pokazala da je prepoznat interes investitora da se riješi pitanje nekretnina potrebnih za visokoškolske ustanove, a najprije Arhitektonsko- građevinski fakultet i Fakultet političkih nauka u Banjaluci, zatim prvi privatni univerzitet u BiH kao i Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

Tuzla je već dobila "Avaz robot centar", a u junu 2013. će nići i zgrada Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje.

Hajde da vidimo šta sve sadrži lista.

Sarajevo City Centar
Sarajevo City Centar (Foto: b)

Na prvom mjestu nalazi se "Sarajevo City Centar", najavljen kao najveća investicija u Bosni i Hercegovini, a vlasnik objekta je saudijska firma "Al Shiddi Group". Centar će imati hotel, šoping centar, poslovnu zgradu i garažu sa 1.100 parking mjesta. Dio centra u kojem će biti hotel iznad prizemnog dijela uzdiže se na 18 spratova sa 220 soba najviše klase, te ekskluzivni kraljevskim apartmanima, restoranima, kafiterijama, bazenima, wellnessom i drugim luksuznim sadržajima. Pedviđeno je da se na vrhu hotela nalazi i heliodrom.
Ovaj ugostiteljski objekat biće dio lanca hotela "Shaza", kao i Bristol. Otvaranje se očekuje krajem 2013. godine.

(Sarajevo resort)

Drugo mjesto pripalo je naselju "Sarajevo resort" u Hadžićima, a riječ je o stambeno-rezidencijalnom kompleksu s pratećim zajedničkim sadržajima zatvorenog tipa, po idejnom projektu zeničke firme "A Eling". Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene. Naselje, kapaciteta 1.125 stanovnika, imaće zatvorene i otvorene bazene, sportska igrališta, supermarket, kao i hotel. Investicija je podržana kao dobar način da se zaposli lokalno stanovništvo kako u fazi gradnje, tako i poslije.

Sarajevo City Centar
Sarajevo City Centar (Foto: b)
(Arhitektonsko-građevisnki fakultet)

Trećeplasirana investicija je Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci, koji će se naći u okviru kompleksa nekadašnje kasarne "Vrbas". Projektom će biti obuhvaćena rekonstrukcija, adaptacija, dogradnja i nadogradnja postojećeg objekta "Tereza" u Banjaluci. Zgrada će biti izgrađena na principima pasivne, niskoenergetske i inteligentne zgrade, i time će odgovarati savremenim zahtjevima za odvijanje nastavnog i naučno-istraživačkog procesa. Projektnom dokumentacijom predviđen je amfiteatar za 154 studenta i 22 svečana mjesta u prvom redu bez radne površine, mali amfiteatar za 56 studenata, kabineti, crtaonica, laboratorija, maketarnica, atelje. Ukupna investicija košta 2,7 mil KM.

Sarajevo City Centar
Sarajevo City Centar (Foto: b)
(Sarajevska škola nauke i tehnologije)

Četvrtu poziciju drži Sarajevska škola nauke i tehnologije, tj. prvi privatni univerzitet u BiH kojeg je 2004. godine osnovao Ejup Ganić, a radi se o preseljenju u novu zgradu koja se gradi u sklopu studentskog kampusa na Ilidži. Nova zgrada, koja će koštati 10 mil KM, imaće površinu od 10.000 m2, a na šest spratova zgrade nalaziće se prostorije za predavanja, amfiteatri, kompjuterske laboratorije, kancelarije i kabineti za profesore, sale za konferencije i seminare, dva vanjska amfiteatra, knjižara, velika biblioteka, prostori za studentske klubove, kopirnica i gift shop.

"Venera"
"Venera"

Na petom mjestu našao se stambeno-poslovni objekat "Venera" u Banjaluci, koji modernim dizajnom ukrašava sami centar grada. Površinom od 2.400 m2, osim devetnaest funkcionalnih stambenih jedinica različite strukture, objekat sadrži i četiri poslovna prostora koji ispunjavaju sve potrebe modernog načina rada i poslovanja. Renomirani Biro za projektovanje i inženjering "Grad projekt" iz Banja Luke našao se tako po treći put u ulozi investitora i projektanta, nakon što je izgradio "Aleksandriju" i "Olimpiju".

Šesto mjesto pripalo je državnom zatvoru u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži, čija bi izgradnja trebalo da bude završena krajem 2014. godine. Zatvor će se prostirati na oko 26.000 m2 a biće finansiran iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava. Ukupna vrijednost radova je procjenjena na više od 75 mil KM. Izgradnjom ove vrste zatvora, prema riječima nadležnih, BiH će dobiti jedinu zatvorsku ustanovu koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

Zgrada regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli našla se na sedmoj poziciji, a gradnja je počela u junu 2012. Ukupna vrijednost investicije iznosi 6 mil KM, a izvođač radova koji je odabran na javnom tenderu je kompanija "Strabag" Sarajevo. Sredstva za izgradnju Regionalnog centra Tuzla, kao i za izgradnju Regionalnog centra Mostar, bila su osigurana u budžetu UIO na poziciji za kapitalna ulaganja još 2008. i 2009. godine, ali nisu bila iskorištena sve do 2011. godine. Dolaskom na čelo Uprave za indirektno oporezivanje direktor UIO Miro Džakula pokrenuo je inicijativu za izgradnju objekata u Tuzli i Mostru, gdje je zgrada već zavšena i u toku je njeno opremanje.

Osmu poziciju drži sportsko-edukativno-trgovački "S centar" u Ljubuškom, zamišljen kao djelo javno-privatnog partnerstva između firme "Mucić & Co", Općine Ljubuški, Zapadnohercegovačke županije i Federacije BiH, koje bi jednim dijelom finansirale projekat. Naime, "S centar" predstavlja moderan sportsko – edukativno – trgovački centar koji se prostire na površini od 10.365 m2 i obuhvaća prostore namijenjene za razne sadržaje. Očekuje se da će objekat biti gotov do maja 2013. godine, jer je Ljubuški domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu, a upravo će "S centar" ugostiti sportiste.

Nova zgrada banjalučkog Fakulteta političkih nauka našla se na devetoj poziciji. Projekat se finansira iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, a ukupna vrijednost radova iznosi 6,5 mil KM. Ove godine je planirano da se izabere izvođač za opremanje objekta.

Na desetom mjestu dospio je stambeno-poslovni objekat "Srebrenik City" u Srebreniku čija je izgradnja započela u julu 2012. Svaki stan ovog objekta je samostalna stambena jedinica, sa zajedničkim ulazom, stepeništem, liftom i holom. Objekat će, prema riječima investitora, biti gotov u decembru 2013. godine.

"Avaz robot centru" u Tuzli, čija je izgradnja završena u oktobru 2012. godine, pripala je jedanaesta pozicija, a za njim, na dvanaestom mjestu slijedi nova zgrada Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Preseljenje u zgradu vrijednu 18 mil KM očekuje se u 2014. godini.

Trinaestoplasirana investicija je "Tešanj-Centar", a riječ je o nadogradnji hotelskog kompleksa i izgradnji stambeno – poslovne zgrade. Listu od četrnaest pozicija završava starački dom u Briješću, čija izgradnja se očekuje krajem zime 2013. godine.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJA i IT I ZDRAVSTVA.

Firme:
MHTP BRISTOL d.d. Sarajevo
Novotel Sarajevo Bristol d.o.o. Sarajevo
ARHITEKTONSKO-GRAĐEVINSKI FAKULTET Banja Luka
SSST Sarajevo
VENERA d.o.o. Banja Luka
FPN Banja Luka BiH
Islamski pedagoški fakultet Zenica
Pedagoški fakultet u Zenici
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS
Općina Centar Sarajevo
A ELING d.o.o. Zenica
Općina Hadžići
FALKENSEE d.o.o. Ilidža
GRAD PROJEKT d.o.o. Banja Luka
ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo
Vijeće ministara BiH
Ministarstvo pravde BiH Sarajevo
VODOTEHNA d.o.o. Gradiška
ARAGOSTA INVEST d.o.o. Banja Luka
STRABAG d.o.o. Sarajevo
STUDIO NON STOP d.o.o. Sarajevo
Tužilaštvo BiH Sarajevo
Pravobranilaštvo - Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine
MUCIĆ & CO d.o.o. Ljubuški
Uprava za indirektno oporezivanje BiH Banja Luka
COBRA d.o.o. Srebrenik
GROMEKS d.o.o. Srebrenik
Vlada RS Banja Luka
NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši
Vlada Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg
Grad Ljubuški
Vranica d.d. Sarajevo
IMZIT-COMERC d.o.o. Sarajevo
Arhitektonski fakultet Univerzitet u Sarajevu
FAREX d.o.o. Tešanj
Općina Tešanj
Addiko bank d.d.
ROBOT GENERAL TRADING Co d.o.o. Sarajevo
AVAZ d.o.o. Sarajevo
Aksa d.o.o. Zenica
Grad Zenica
Tagovi:
Retrospektiva investicija
investicije
investicije u nekretnine
nekretnine
Sarajevo City Centar
najveća investicija u BiH
heliodrom Sarajevo city centar
lanac hotela Shaza
Bristol
Sarajevo resort Hadžići
stambeno rezidencijalni kompleks Hadžići
kompleks Hadžići
Arhitektonsko građevinski fakultet banjaluka
kasarna Vrbas
Tereza Banjaluka
niskoenergetska zgrada
inteligentna zgrada
amfiteatar
laboratorija
čitaonica
maketarnica
atelje
Sarajevska škola nauke i tehnologije
prvi privatni univerzitet u BiH
Ejup Ganić
konferencije
seminari
kompjuterska laboratorija
stambeno poslovni objekat venera banjaluka
venera banjaluka
stanovi venera
poslovni prostor venera
državni zatvor istočna Ilidža
zatvor Vojkovići
zatvorska ustanova
zgrada uprave za indirektno oporezivanje Tuzla
Miro Džakula
kapitalna ulaganja
budžet UIO
sportsko edukativno trgovački centar S centar
S centar Ljubuški
Svjetsko juniorsko prvenstvo u rukometu
Fakultet političkih nauka Banjaluka
političke nauke banjaluka
Razvojni program Vlade RS
stambeno poslovni objekat Srebrenik City
Srebrenik City
Avaz robot centar Tuzla
Avaz centar Tuzla
Islamski pedagoški fakultet zenica
pedagoški fakultet zenica
AL SHIDDI INTERNATIONAL doo Sarajevo
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS
Općina Centar Sarajevo
GRAND HOTEL BRISTOL doo Sarajevo
AL Shiddi Group of Trading Riyadh Bosnia for investment and development doo Sarajevo
A ELING doo Zenica
Općina Hadžići
ARHITEKTONSKO GRAĐEVINSKI FAKULTET Banja Luka
SSST Sarajevo
FALKENSEE doo Ilidža
ANS DRIVE doo Sarajevo
GRAD PROJEKT doo Banja Luka
ARAGOSTA INVEST doo Banja Luka
VODOTEHNA doo Gradiška
Ministarstvo pravde BiH Sarajevo
Vijeće ministara BiH
Pravobranilaštvo Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine
Tužilaštvo BiH Sarajevo
STUDIO NON STOP doo Sarajevo
STRABAG doo Sarajevo
Uprava za indirektno oporezivanje BiH Banja Luka
Vijeće ministara BiH
MUCIĆ CO doo Ljubuški
Općina Ljubuški
Vlada Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg
FPN Banja Luka BiH
NISKOGRADNJA doo Laktaši
Vlada RS Banja Luka
GROMEKS doo Srebrenik
COBRA doo Srebrenik
Islamski pedagoški fakultet Zenica
Općina Zenica
Aksa doo Zenica
AVAZ doo Sarajevo
ROBOT GENERAL TRADING Co doo Sarajevo
HYPO ALPE ADRIA BANK dd Mostar
OPĆINA TEŠANJ
FAREX doo Tešanj
Arhitektonski fakultet Univerzitet u Sarajevu
IMZIT COMERC doo Sarajevo
Vranica dd Sarajevo
ANS DRIVE doo Sarajevo
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE