NavMenu

Kanadska kompanija potencijalni investitor u Rudnik željezne rude Vareš - Moguća ulaganja do 150 mil USD

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.01.2013. 18:49
Komentari
Podeli

VarešVareš

Predstavnik kanadske kompanije "KJ Gold" Piter Kun iskazao je premijeru Zeničko - dobojskog kantona Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku zainteresiranost da kupi Rudnik željezne rude Vareš, saopšteno je na sajtu Radija Bobovac.


Tijekom susreta u sjedištu ZDK, u pratnji načelnika Vareša Hamde Fatića i direktora Rudnika željezne rude Envera Hercegovca, Kun je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika od 3,8 mil KM, a potom investirati od 90 do 150 mil USD. Najveća investicija bi se odnosila na izgradnju koncentratora za rudu, koji bi osim tehnoloških kvaliteta zadovoljio i najveće ekološke standarde.


Istraživanja željezne rude u Varešu za ovu kanadsku kompaniju radila je laboratorija iz Njemačke. Eventualnom kupovinom vareškog rudnika, "KJ Gold" spremna je na daljnjim istraživanjima angažirati domaće inženjere.

Investitor je zatražio od Vlade ZDK da, uz suglasnost Općine Vareš, dodjeli koncesiju, okolinsku dozvolu, da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude, što je u nadležnosti resornog ministarstva Federalne Vlade, te omogući korištenje plinovoda koji prolazi 20 kilometara istočno od Vareša.

- Vlada ZDK će omogućiti ambijent za investiranje na području Kantona svakom ozbiljnom interesantu. U slučaju Rudnika željezne rude Vareš, mi ćemo sa potencijalnim investitorom potpisati Protokol o suradnji, kojim ćemo obuhvatiti i interese radnika Rudnika, Općine Vareš i kanadskog investitora- kazao je premijer Plevljak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.