Izvor: eKapija | Petak, 25.01.2013.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljene edukativne publikacije za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

(Foto: b)

Promocija "Biblioteke edukativnih publikacija za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini (EE Biblioteka)" održala se u sredu (23. siječnja 2013.) u prostorijama Američkog kutka u Mostaru.

Sam projekt rezultat je rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Njemačke razvojne agencije (GIZ) koji su i jučer nazočili prezentaciji knjižnice. Tom su prigodom predstavili sedam knjiga i dvije brošure koje brojnim građanima mogu pomoći u što učinkovitijoj uštedi energije u kućanstvima, piše Dnevni list.

Ušteda novca Knjige tako sadrže informacije o energetskoj učinkovitosti koja je povezana upravljanjem energijom u gradovima, provođenjem energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, stvarnim načinima financiranja projekta implementacije mjera energetske učinkovitosti.

- Energetska učinkovitost svodi se na uštedu energije, ali da se time ne izgubi komfor koji građani imaju u svojim domovima ili zgradama, kazao je Brain K.Schjertzer, šef projekta, a ujedno i član Njemačke razvojne agencije (GIZ) koja u BiH realizira još tri projekta u različitim gradovima.

- Sve što zanima građanstvo može se naći u našim brošurama i knjigama koje će zasigurno pomoći građanstvu, kazao je Schjertzer.

Tako se u sklopu knjiga mogu naći: "Vodič kroz Zeleni ured – Priručnik", "Vodič kroz Zeleni ured – Radna knjiga", "Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada", "Priručnik za tjednu i dnevnu analizu i interpretaciju podataka o potrošnji energije", "Priručnik za upravljanje energijom u gradovima, županijama i općinama", "Ekonomska i financijska analiza projekata energijske efikasnosti" te "Vlastita procjena lokalne zajednice u vezi motiviranosti za projekte energetske efikasnosti". Također su izdane i dvije brošure pod nazivom "Prihvatite izazov težak jednu tonu CO2" te "200 EE savjeta – kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje". Knjige su pisane od autora s područja jugoistočne Europe, koji su stručnjaci na raznim poljima energetske učinkovitosti. Predstavljaju korisne reference i izvor informacija za sve one zainteresirane za energetsku učinkovitost kao i one koji se profesionalno bave ovom materijom.

Promocija knjižnice okupila je dosta građana koji su nazočili prezentaciji da bi uočili svakodnevne pogreške koje se mogu spriječiti uštedom energije.

- Čitav pilot-projekt i rad sa stručnjacima zaokružujemo upravo našom promocijom građanstvu kako bi kroz energetsku učinkovitost ponajprije uštedjeli novac, istaknuo je Mak Kamenica zamjenik direktora Projekta ekonomija energetske efikasnosti USAID-a.

Informacije građanima

Promociju knjiga održao je Sergej Patoranja koji je nazočnima predočio što sve korisno mogu naći u brošurama koje će uskoro biti dostupne svim građanima Mostara koji će na ovaj način moći saznati sve detaljnije informacije o uštedi energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.