NavMenu

Uspješno implementiran sistem za upravljanje budžetom (BMIS) - Efikasnije poslovanje ministarstava finansija na svim nivoima vlasti u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.01.2013. 15:55
Komentari
Podeli

Konferencija u SarajevuKonferencija u Sarajevu


U Sarajevu je u petak, 18.01.2013. godine, ozvaničen završetak projekta "Informacioni sistem za upravljanje budžetom - BMIS", koji je implementirao konzorcijum "SRC sistemske integracije" Srbija, "SRC" Slovenija i "AvaCom Group" iz Mostara, u saradnji s Uredom koordinatora za reformu javne uprave BiH, saopštavaju iz "SRC"-a.


- Ured koordinatora uradio je ovaj projekat odgovarajući na urgentne zahtjeve ministarstava finansija na svim nivoima, kao i Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija- navedeno je u saopštenju.

Svrha projekta je unaprijeđenje sistema upravljanja budžetom i uvođenje novih informacionih sistema za pripremu budžeta na sva četiri nivoa koji je kompatibilan sa postojećim sistemom trezora.

- Ovaj projekat smatra se jednim od najznačajnih projekta u oblasti javnih finansija u BiH. Tokom proteklih 18 mjeseci nabavljen je i razvijen softver, instaliran u ministarstvima finansija te izvršeno njegovo testiranje. Projektom su sve budžetske institucije osposobljene za rad u ovom sistemu i obezbjeđeno je 376 softverskih licence za efikasan rad korisnika u BMIS u- izjavila je Semiha Borovac, državna koordinatorka za reformu javne uprave u BiH i naglasila da je uvođenje BMIS sistema bio je jedna od uslova Evropske komisije za dobijanje kredita od 100 mil EUR.

Ivan Dragošan, predstavnik konzorcija firmi i rukovodilac projekta naglasio je da se radi o najmodernijem BMIS sistemu u regionu.

- Implementiran sistem predstavlja isplativo rješenje, koje smanjuje troškove upravljanja i koordiniranja operacijama vladinih finansija, podržava proces donošenja kvalitetnih odluka u planiranju i alokaciji resursa i upravljanju državnim novcem- izjavio je Dragošan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.