NavMenu

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

Izvor: eKapija Srijeda, 23.01.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji ZDRAVSTVA.

Kad ulazite u novu godinu, prvo što Vam požele je dobro zdravlje, jer kako kažu, bez njega je sve beznačajno. Otuda i ne čudi što se građani BiH sve više interesuju kako da očuvaju zdravlje organizma, a uz to i u kojim to centrima mogu pronaći najboju njegu. Dobra opremljenost, kvalitetna usluga i stručan kadar određene biolnice ili klinike svakako su najbitnije karakteristike pri odabiru mjesta liiječenja. Svaka nova bolnica, ali i obnova i unaprijeđenje postojećih sadržaja uliva dodatnu sigurnost.

U godini iza nas pažnju čitalaca eKapije privukle su najave gradnje južnog krila KC Banjaluka, kao i terapijskog dijela nuklearne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Bijeljina će dobiti najsavremeniju bolnicu u jugoistočnoj Evropi, a na ovogodišnju listu dospjeli su i rekonstrukcije bolnice u Kasindolu i Kantonalne bolnice u Goraždu.

Krenimo redom da vidimo šta nas očekuje u investicijama u zdravstvu.

Južno krilo KC BanjalukaJužno krilo KC Banjaluka

Na prvom mjestu našla se izgradnja južnog krila KC Banjaluka koju kreditira Vlada Republike Koreje, te se kao izvođači radova mogu prijaviti samo kompanije iz te zemlje. Ukupna vrijednost kredita iznosi 30 mil USD. Objekat će se graditi u tri etaže: suteren, prizemlje i sprat. U suterenu će se smjestiti nuklearna medicina sa laboratorijem, kardiologija sa invazivnom kardiovaskularnom dijagnostikom i reumatologija; u prizemlju gastroenterologija i abdominalna hirurgija, neurologija i neurohirurgija, pulmologija i torakalna hirurgija; te na prvom spratu oftalmologija, otorinolaringologija, centralna laboratorija.
Početak radova je planiran za početak 2013. godine, a završetak pri kraju 2014. Godine,

(KCUS)

Drugo mjesto pripalo je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, tačnije izgradnji terapisjkog dijela nuklearne medicine. Novac za ovaj projekat obezbijeđen je iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 4,9 mil KM. Iz KCUS su rekli kako se radi o četvrtoj etaži centralnog medicinskog bloka površine oko 1.000m2. U ovom prostoru će, osim sala za terapije, biti smješten i PET/CT aparat. Radovi će krenuti kada Saudijski fond za razvoj odobri izvođača radova.

Nova bolnica u BijeljiniNova bolnica u Bijeljini

Trećeplasirana investicija je nova bolnica u Bijeljini, koja će ponuditi najsavremeniju opremu u liječenju. Sa kapacitetom od 256 soba, imaće regionalni karakter i pokrivaće između 180.000 i 200.000 stanovnika. Novi objekat ima 12.434 m2 prostora koji će sačinjavati stacionarni, funkcionalni i tehnički dio. Vlada Republike Srpske uložila je 70 mil KM u izgradnju nove bolnice, a opština Bijeljina 13 miliona KM. Izgradnja bolnice počela je u decembru 2009. godine.

Četvrto mjesto pripalo je obnovi bolnice u Kasindolu, što je dovedeno u pitanje zbog ekonomske krize u Grčkoj. Po planu, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo zdravlja RS obezbijedili su kompletnu participaciju koja iznosi 1,6 mil KM, dok je Grčka trebalo da osigura 1,9 mil KM. Ostaje da se vidi da li će se pronaći neki drugi izvor finansiranja obnove.

Posljednje, peto mjesto drži rekonstrukcija Kantonalne bolnice Goražde, koju će da finansira Turska razvojna agencija (TIKA). Vrijednost projekta je 1,35 mil EUR, a BPK Goražde bi trebalo da participira sredstvima od 30%.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJE i IT?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.