Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2013.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA I IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji TELEKOMUNIKACIJA I IT.

Oblast telekomunikacija i informacionih tehnologija postaje sve interesantnija i značajnija, jer projekti koji su u najavi, ili su realizovani, itekako se tiču našeg svakodnevnog života. Tako je čitaoce eKapije najviše zanimalo da li će uskoro šetati tehnoparkom u Ilidži, koje će to prednosti ponuditi slovenački virtuelni mobilni operater "Izi mobil", ali i da li će se ujediniti "BH Telecom" i "HT Mostar".

Prethodnu godinu obilježilo je i otvaranje prve domaće on-line berze transporta robe u BiH, i to u Banjaluci. Kompanija "Disti" iz Sarajeva uspješno je implementirala Data centar na TV stanici "Al Jazeera Balkans". Sve one koji svakodvnevno posluju na web-u obradovala je informacija da će BiH dobiti tim za odgovor na računarske incidente (Computer Emergency Response Team CERT).

Da vidimo kako izgleda lista investicija.

(Tehnopark na Stupu)

Prvo mjesto ovodišnje retrospektive drži Tehnopark na Stupu u općini Ilidža. Projekat oživljavanja kruga "Energoinvest"-a na Stupu, kojim bi oživio brend same kompanije, ali i dao namjenu zemljištu od 200 duluma, uradio je arhitekta Kenan Šahović.

Prema njegovim riječima, Tehnopark bi osigurao pogone mnogim kompanijama, tako da bi se tu našlo svega, od šivanja do proizvoda od plastike i tehnike, a našim ljudima pomogla bi iskustva kolega iz firmi koje bi na Stupu otvorile svoja predstavništva. Projekat "Energoinvest"- a na Stupu upravo je predvidio sve ono što je neophodno za mali biznis, prostrane boksove, prostore za garderobu, sanitarne čvorove. Ostaje da se vidi da li će ideja biti i realizovana.

("Izi mobil")

Drugoplasirana investicija je slovenački virtuelni mobilni operater "Izi mobil" koji je sa radom startovao u junu 2012. godine. "Izi mobil d.o.o." Sarajevo postao je time prvi nezavisni registrirani ponuđač mobilne telefonije na tržištu BiH. Govoreći o razlozima ulaska na tržište BiH, direktorica "Izi mobil"-a Metka Marinšek istakla je da su priliku vidjeli u velikom broju korisnika u Sloveniji koji su privatno ili poslovno vezani za područje Bosne i Hercegovine. Ulaskom na naše tržište, "Izi mobil" je sklopio ugovore sa "BH Telekom"- om i "m:tel"-om na čijoj mreži trenutno rade.

Treća pozicija pripala je mogućem ujedinjenju "BH Telekom"-a i "HT Mostar", a vijest je prenio u januaru 2012. godine ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić. Po njegovim riječima, ujedinjenje bi dovelo do povećanja efikasnosti, brzine, prihoda i smanjenju administracije. U Federaciji BiH posluje "BH Telekom" sa sjedištem u Sarajevu i "HT Mostar" sa sjedištem u Mostaru koji pokrivaju uglavnom većinska bošnjačka i hrvatska područja.

Na četvrtom mjestu nalazi se prva domaća on-line berza transporta robe u BiH, Transwork, koja je otvorena u Banjaluci u martu 2012. godine. Transwork će firmama iz sektora transporta i logistike ponuditi usluge bazirane na najsavremenijim komunikacijsko-informacijskim tehnologijama.

Pored on-line berze transporta, u svrhu unapređenja efikasnosti rada BiH firmi u sektoru transporta i logistike, Transwork će nuditi i uslugu satelitskog lociranja i praćenja vozila korištenjem GPS tehnologije, uslugu komunikacije i uslugu kontrole potrošnje goriva. Transwork je osnovan od strane "Satwork"-a, mlade i uspješne firme iz Banja Luke uz podršku USAID-ovog Projekta "Inovacije u biznisu".

Petoplasirana investicija je implementacija Data centra za "Al Jazeera Balkans", a šesto mjesto drži bh tim za odgovor na računarske incidente.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji SPORT, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.