NavMenu

Cigarete sa Kosova na trafikama u Republici Srpskoj?

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2013. 11:44
Komentari
Podeli

U pojedinim trafikama i prodavnicama u Srpskoj prodaju se cigarete na kojima su akcizne markice Kosova, koje su prošvercovane i sumnjivog kvaliteta, zbog čega se stanovnicima apeluje da ih ne konzumiraju, piše "Glas Srpske"

Mogu se kupiti po novim cijenama cigareta na tržištu BiH, ali uvoznik nije nijedna firma ni distributer iz BiH, već "NTP Trokadero" iz Prištine.

Na sebi imaju naljepnice o štetnosti pušenja koje su napisane na albanskom, ali i na srpskom jeziku, ali latiničnim pismom.

- Kupila sam kutiju cigareta "eva slims" u jednoj radnji u Šipovu. Platila sam ih 3,3 KM, koliko sada koštaju. Nisam ni obraćala pažnju na akcizu, kao ni na natpis. Tek kada sam stigla kući, primijetila sam da je štetnost pušenja napisana na albanskom, te da na sebi imaju markicu "Republike Kosovo" - rekla je Ivana G. iz Banjaluke.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da se cigarete sa takvim akcizama nikako ne bi smjele prodavati u trgovinama u BiH, te da su one najvjerovatnije prošvercovane na naše tržište.

- To su cigarete ekstremno sumnjivog kvaliteta koje građani plaćaju po istim cijenama, zbog čega apelujemo na njih da ih nikako ne konzumiraju, jer ne znaju kakvog su sastava i ko ih je proizveo - istakao je Kovačević.

Naglasio je da svi stanovnici prilikom kupovine dobro provjere kakva se markica nalazi na cigaretama, te da, ako im se dese slični slučajevi, to prijave UIO ili opštinskoj inspekciji.

- Sve prijave ćemo provjeriti i one koji su omogućili takvu prodaju kazniti - dodao je Kovačević.

Markice

Prema podacima UIO, u BiH je već u prvih deset dana januara izvršena velika nabavka novih markica za obilježavanje cigareta, tako da je po osnovu akcize za markice uplaćeno više od 28 mil KM.

Od početka ove godine primjenjuju se nove akcize na duvanske proizvode. Ipak, trgovci još uvijek prodaju cigarete sa starim markicama ali po novim cijenama, što kod kupaca često izaziva zbunjenost i sumnju u to koliko zaista koštaju.

U UIO objašnjavaju da cigarete sa starim markicama mogu prodavati oni koji su uplatili razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.