NavMenu

Zelengora i Perućica - Tamo gdje vas priroda opija

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2013. 12:15
Komentari
Podeli

PerućicaPerućica
(Zelengora)

Zelengora je planina u Republici Srpskoj a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka "Sutjeska". Graniči sa Crnom Gorom i podjeljena je izmedu 3 opštine: Gacko, Kalinovik i Foča. Najpoznatija je po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare i dr.


Na zapadu, njen najveći vrh je Lelija (2.032 m), a u centralnom masivu Zelengore Bregoč(2.015 m).

Planina Zelengora ograničena je sa sjevera jelečkim planinama Husadom i Radomišljom, sa sjeverozapada Zagorjem, Vučjim brdima i Obljem, sa zapada, jugozapada i juga rijekom Neretvom, Gredeljom, ušćem Jabušnice, Sutjeskom, sa jugoistoka i istoka kanjonom Sutjeske, rijekom Sutjeskom, planinom Volujak i Maglić, a sa sjeveroistoka Malušom planinom i Rudom planinom.


Čitav kompleks Zelengore obuhvata oko 150-160 km2 površine.
Zelengora ima bogatu floru i faunu, posebno u deo gde se nalazi prašuma Perućica. Danas veoma rijedak na cijelom Balkanu, veliki tetreb iliti gluhan ovde ima bogatu i zdravu populaciju. U aprilu se na tradicionalnim "pjevalištima" mogu vidjeti njihove spektakularne i zanosne ljubavne igre. Litice su nastanjene i šarenim puzgavcima, pticama šarenim poput leptira, kao i žutokljunim galicama, koje u jatima kruže i hrane se skakavcima na livadama. "Djevičanska" netaknuta prašuma Perućica u proljeće odzvanja pesmama i zovovima ptica, među njima i vrsta koje su zbog seče gotovo nestale iz većine šuma Balkana. Tu su lještarke, golubovi dupljaši, muharice, crvenrepke i veoma rijetki planinski djetlići.

PerućicaPerućica

Najveličanstveniji su svakako krupni sisari, koji danas u Evropi opstaju još samo na očuvanim i nenarušenim prostranstvima divlje prirode. Zajedno sa Durmitorom i drugim crnogorskim planinama, ovo je srž jedne od najvitalnijih i najbogatijih populacija medveda, vuka i divokoze u Evropi. Pećine i stara stabla starih šuma dom su velikom broju vrsta slijepih miševa. Visoko iznad šumske granice žive rijetke snježne voluharice. Ovde ima još i divljih svinja i srna, divljih mačaka i kuna, vidri, puhova, rovčica, vjeverica i ježeva.

Sa svakog vidikovca pruža se nepregledno prostranstvo veličanstvenih planina, kanjona, reka, bujnih šuma i cvijetnih livada, iskonska nenarušena divljina. Bogat i raznovrstan živi svijet upotpunjuje ovu ljepotu, pružajući čovjeku osjećaj izgubljene veze sa prirodom na jednom od rijetkih mesta gde se taj spoj još može uhvatiti.

Izvor: www.gacko-rs.info i www.zelengora.net

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.