Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.01.2013.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2012. godini

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Projekti su podjeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SPORTA.

Da će i dalje Zenica odisati pozitivnim sportskim duhom, najavljuju projekti koji će se raditi u tom gradu. Čitaoci eKapije i ljubitelji sporta, tačnije najvažnije sporedne stvari na svijetu, najveće interesovanje pokazali su za projekat rekonstrukcije i proširenja zeničkog stadiona "Bilino polje", što i nije iznenađenje, jer taj stadion važi za jedan od najljepših u bivšoj Jugoslaviji, a izabran je za dom reprezentacije BiH kao stadion sa najboljom atmosferom.

Na našoj listi, upravo grad Zenica prednjači po broju budućih investicija u sportu, i to čak tri. Slijedi Sarajevo sa dvije, a i ostali gradovi BIH dobili su dužnu pažnju.

Naše čitaoce, posle zeničkog stadiona, zanimalo je i kakve će to sadržaje ponuditi privatna sportsko- rekraciona dvorana u Banjaluci, kako će izgledati Olimpijski bazen u Trebinju. Sarajlije čekaju izgradnju sportske dvorane na Grbavici, koja će biti jedna od tri najveće u Kantonu Sarajevo. Popularnu "Dolinu ćupova", kako navijači "Željezničara" zovu stadion na Grbavici, čeka rekonstrukcija sa ciljem da se na najvišem nivou igraju utakmice i domaćih klubova ali i reprezentacije BiH.

A da se u Bosni itekako brine o fudbalu, pokazuje opet grad Zenica u kojem je nikao Trening centar fudbalske reprezentacije BiH. Međutim, u Zenici će se i ragbi igrati, koji je doživio pravu ekspanziju. Gradnja zeničkog ragbi stadiona na lokaciji Plandilo, najavljena je u junu 2012. godine. Općina Gračanica ispunila je zadatak pokrivanja krova na PCKS "Bazen", koji je završen u januaru 2013. godine. Građani Ilidže dugo čekaju istinski sportski centar, pa ih je obradovala vijest o projektu sportskog centra - dvorane u Sokolović-Koloniji. Riječ je o zahtjevnom i skupom projektu.

Da vidimo šta se nalazi na našoj listi.

(Bilino polje)

Prvoplasirani je stadion "Bilino polje" u Zenici, čijom obnovom i dogradnjom autori žele da stadion pređe u elitnu kategoriju. Projekat, čiji je autor zenički projektantski biro "Aksa", urađen je u skladu sa standardima FIFA-e i UEFA-e, kao i sa svjetskim trendovima u gradnji ove vrste objekata, a predviđa proširenje kapaciteta stadiona do 30.000 sjedećih mjesta za gledaoce. Osim obaveznih prostora, u sklopu objekta predviđeni su komercijalni prostori, trgovački, uslužni i ugostiteljski sadržaji. Arhitekte savjetuju da se obnova vrši u fazama, kako bi se na najbolji način ispunili svi zahtjevi i standardi.

Sportska dvorana Banjaluka

Na drugoj poziciji našla se sportsko-rekreaciona hala u Banjaluci koja se gradi na zemljištu koje u privatnom vlasništvu kompanije "Farma Prom" i to će biti jedinstven objekat koji do sada nije viđen u Banjaluci. Dvorana, površine 5.800 m2, koštaće 2,1 mil KM, a na raspolaganju će biti tereni za košarku, rukomet, odbojku, stolni tenis, skvoš, kao i drugi sadržaji sadržaji kao što su pomoćni tereni, kuglana, teretana, ugostiteljski objekat.

Olimpijski bazen Trebinje

Olimpijski bazen u Trebinju zatvorenog tipa drži treću poziciju, a izgradnja ovog objekta koštala bi 16 mil KM. Nalazio bi se pored postojećeg otvorenog bazena, na lokalitetu Abazovina i u njegovom sklopu planirano je niz sadržaja, kao što su saune, teretane, spa centri, rest trgovine, restoran sa pogledom na Trebišnjicu te motel sa 15 do 20 soba. Idejni projekat uradila je banjalučka kompanija "Projekt". Koliko je izvjesno da će Trebinjci da se kupaju i treniraju u njemu, ostaje da se vidi.

Na četvrtom mjestu našla se sportska dvorana na Grbavici koja će koštati oko 7 mil KM, a radove izvodi "Unigradnja". Iako je trebalo da već odavno bude gotova, od toga ništa. Nedostatak novca je ipak glavni problem, ali tu su i problemi tehničke prirode, poput montaže koševa, jer FIBA standardi nalažu podne koševe. Cilj nadležnih jeste da izgrade multifunkcionalnu dvoranu, pa čekamo da vidimo rezlutate.

Na petoj poziciji je stadion Grbavica, koji bi po projektnom zadatku imao kapacitet oko 20.000 gledalaca, a uređen je po standardima FIFA-e i UEFA-a, sa posebnim naglaskom na bezbjednost posjetilaca. Navijači "Željezničara" jedva čekaju novu, fukncionalnu i modernu "Dolinu ćupova".

Veliko interesovanje čitalaca izazvala su još dva projekta u Zenici, Trening centar fudbalske reprezentacije BiH i ragbi stadion. Čitaoci su pažnju poklonili i sportskoj dvorani u Gračanici, kao i sportskom centru i dvorani u Ilidži.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORTA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.

Firme:
eKapija.com Beograd
UNIGRADNJA d.d. Sarajevo
FK Željezničar Sarajevo
Aksa d.o.o. Zenica
J.P. za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica
Fédération Internationale de Football Association FIFA
NS / FS BiH Sarajevo
Kulturno sportski centar Ilidža
ITC group d.o.o. Zenica
FARMA-PROM d.o.o. Laktaši
GP VRANICA BL d.o.o. Banja Luka
Grad Gračanica
DIONIS KOMERC d.о.о. Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske
JP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske a.d. Trebinje
PROJEKT a.d. Banja Luka
Općina Novo Sarajevo
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Grad Sarajevo
Federalno ministarstvo kulture i sporta Sarajevo
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo
GRANDSPORT d.o.o. Široki Brijeg
RAGBI SAVEZ U F BIH Zenica
ArcelorMittal d.o.o. Zenica
Tagovi:
ekapija com Beograd
retrospektiva investicija
investicje
investicije u sport
stadion bilino polje zenica
Bilino polje
rukomet
košarka
odbojka
stoni
tenis
sportsko rekreaciona hala Banjaluka
dvorana u Banjaluci
skvoš
kuglana
teretana
olimpijski bazen Trebinje
olimpijski bazen
vaterpolo
Trebišnjica
Abazovina
zatvoreni bazen Trebinje
sauna
teretana
spa centar
rest trgovina
plivanje Trebinje
sportska dvorana Grbavica
Grbavica
Unigradnja
podni koševi
FIBA
stadion Grbavica
Dolina ćupova
Željezničar
navijači Željezničara
trening centar fubalske reprezentacije BiH
trening centar zenica
fudbal BiH
ragbi stadion zenica
ragbi zenica
ragbi
sportska dvorana Gračanica
bazen Gračanica
sportski centar Ilidža
dvorana Ilidža
Sokolovića Kolonija
Aksa doo Zenica
JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata doo Zenica
Federation Internationale de Football Association
FIFA
NS FS BiH Sarajevo
ITC doo Zenica
FARMA PROM doo Laktaši
GP VRANICA BL doo Banja Luka
DIONIS KOMERC doo Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske
JP Hidroelektrane na Trebišnjici ad Trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske ad Trebinje
PROJEKT ad Banja Luka
Općina Novo Sarajevo
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
GRAD SARAJEVO
Općina Novo Sarajevo
Federalno ministarstvo kulture i sporta Sarajevo
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo
IN doo Sarajevo
GRANDSPORT doo Široki Brijeg
RAGBI SAVEZ U F BIH Zenica
ArcelorMittal doo Zenica
Općina Gračanica
Ministarstvo za obrazovanje nauku kulturu i sport TK
JU Gimnazija Dr Mustafa Kamarić Gračanica
Općina Ilidža
JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.