NavMenu

"Pretis" potpisao tri ugovora vrijednosti veće od 30 mil KM - Slijedi izmirenje obaveza

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.01.2013. 15:44
Komentari
Podeli

U posljednih petanest dana fabrika namjenske industrije "Pretis" potpisala je tri ugovora, ukupne vrijednosti veće od 30 mil KM, što znači da su stvoreni svi preduslovi za izlazak iz krize nekadašnjeg giganta, piše Oslobođenje.

Dva ugovora ukupne vrijenosti 16,5 mil KM odnose se na proizvodnju munucije kalibra 155 mm koja ja veoma tražena na svjetskom tržištu, što će "Pretisu" osigurati ponovno pokretanje i kontuintet proizvodnje, a time i vraćanje nekadašnjeg ugleda.

- Najteže od svega je bilo vratiti povjerenje kupaca na svjetskom tržištu. Prva proizvodnja tzv. 155-ice počela je u 2012. godinia, ali u količinama koje nisu mogle osigurati kontinuitet proizvodnje, pa time ni izmirenje plata radnika i druge obaveze. Sa ovim ugovorom počinje jedna nova i ljepša priča za "Pretis" - kaže Erdal Trhulj, ministar industrije, energije i rudarstva.

Treći ugovor vrijedan 14 mil Km odnosi se na kompletiranje i prodaju zaliha.

- Iz ovih sredstava će se izmiriti nagomilane obaveze iz proteklog perioda - kaže Trhulj.

Ovim ugovorima "Pretis" otvara šansu i drugima. U prvom redu to se odnosi na fabriku "Binas" iz Bugojna. Samo izrada upaljača za potrebe "Pretisovih" ugovora osigurava kontinuitet proizvodnje i opstanak fabrike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.