Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.01.2013.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Pretis" potpisao tri ugovora vrijednosti veće od 30 mil KM - Slijedi izmirenje obaveza

U posljednih petanest dana fabrika namjenske industrije "Pretis" potpisala je tri ugovora, ukupne vrijednosti veće od 30 mil KM, što znači da su stvoreni svi preduslovi za izlazak iz krize nekadašnjeg giganta, piše Oslobođenje.

Dva ugovora ukupne vrijenosti 16,5 mil KM odnose se na proizvodnju munucije kalibra 155 mm koja ja veoma tražena na svjetskom tržištu, što će "Pretisu" osigurati ponovno pokretanje i kontuintet proizvodnje, a time i vraćanje nekadašnjeg ugleda.

- Najteže od svega je bilo vratiti povjerenje kupaca na svjetskom tržištu. Prva proizvodnja tzv. 155-ice počela je u 2012. godinia, ali u količinama koje nisu mogle osigurati kontinuitet proizvodnje, pa time ni izmirenje plata radnika i druge obaveze. Sa ovim ugovorom počinje jedna nova i ljepša priča za "Pretis" - kaže Erdal Trhulj, ministar industrije, energije i rudarstva.

Treći ugovor vrijedan 14 mil Km odnosi se na kompletiranje i prodaju zaliha.

- Iz ovih sredstava će se izmiriti nagomilane obaveze iz proteklog perioda - kaže Trhulj.

Ovim ugovorima "Pretis" otvara šansu i drugima. U prvom redu to se odnosi na fabriku "Binas" iz Bugojna. Samo izrada upaljača za potrebe "Pretisovih" ugovora osigurava kontinuitet proizvodnje i opstanak fabrike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.