NavMenu

Potpisan Ugovor o izradi Strategije zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu

Izvor: eKapija Srijeda, 16.01.2013. 11:35
Komentari
Podeli

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na području Kantona trenutno je zaposleno 69.209 osoba, dok je broj nezaposlenih osoba 67.499. S obzirom na to da se na tržištu rada ne stvara dovoljan broj novih radnih mjesta, evidentni su problemi dugotrajne nezaposlenosti, pa je pitanje zapošljavanja jedan od ključnih izazova kako u BiH tako i u Zeničko-dobojskom kantonu. Sve navedeno bilo je razlogom da Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona u svoj program rada uvrsti izradu Strategije zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona za period 2013. – 2017. godina. Ovo je između ostalog rekao Ivica Ćurić, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice prilikom potpisivanja Ugovora sa Ekonomskim fakultetom Zenica u ponedeljak (14. januara 2013. godine) koji će izraditi Strategiju zapošljavanja, navedeno je na zvaničnom sajtu Zeničko-dobojskog kantona.

Ugovor je ispred zeničkog Univerziteta potpisao rektor Sabahudin Ekinović. Inače, ovom Strategijom treba da se definišu pravci i opseg aktivnosti koje treba preduzeti da bi se uspješno rješavali problemi i razvijalo efikasno tržište rada u skladu sa ostalim razvojnim ciljevima zemlje.

Da bi se to ostvarilo, resorno ministarstvo raspisalo je prošle godine tender za izradu ovog važnog dokumenta te je nakon razmatranja ponuda odabran Ekonomski fakultet iz Zenice koji je, prema riječima ministra Ćurića, jedini zadovoljio sve tražene kriterije. Stoga je Sabahudin Ekinović, rektor Zeničkog univerziteta u čijem sastavu je Ekonomski fakultet, iskazao zadovoljstvo odabirom ove visokoobrazovne institucije za izradu ovog strateškog dokumenta. On je naglasio da u ovom periodu, kada nedostaju sredstva za izradu strateških dokumenata na nivou države, posao na realizaciji Strategije zapošljavanja znači mnogo za Ekonomski fakultet u Zenici. Rektor Ekinović i dekan Ekonomskog fakulteta Dževad Zečić kazali su da će zadati rok od 60 dana propisan tenderom, biti ispoštovan te izrazili uvjerenje da će ovaj dokument u konačnici pomoći bržem i efikasnijem zapošljavanju na području Kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.